Informace týkající se rozvoje cykloturistiky a turistiky v Královéhradeckém kraji

29. 10. 2014 Autor: Miroslava Hlavová

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
04.10.2014 IZ-66/VZ/2014 17.10.2014

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad |  oddělení stížností a dozoru obcí | Miroslava Hlavová│472 | mhlavova@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace ze dne 04.10.2014

Vážená paní,

dne 06.10.2014 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) prostřednictvím e-podatelny Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), kterou žádáte poskytnutí níže uvedených informací, cit.:

  1. konkretizace rozvoje cykloturistiky a turistiky v dostupných materiálech (strategie rozvoje, výroční zprávy apod.)
  2. monitoring návštěvnosti nebo využití cyklotras a turistických tras, případně doprovodné služby nebo servis atraktivit pro cykloturisty
  3. rozvoj cyklotras, budování cyklostezek, investice do nich, propagace KH-kraje v dané tematické oblasti konkrétně
  4. Podklady ke zjištění např. převýšení terénu, značení cyklostezek a cyklotras, geografické údaje atp.
  5. formy spolupráce s institucemi cestovního ruchu i dalšími (KČT apod.) např. v rámci destinačního managementu
  6. náměty na dostupnost informací dané problematiky na různých webových stránkách, v IC apod.

Pokud je možné meziroční srovnání, třeba za poslední tři roky, některého z požadavků uvedených výše.

A další možné inspirativní náměty, odkazy, materiály vztahující se k tématu mé bakalářské práci s názvem Turistika a cykloturistika v Hradci Králové a jeho okolí, kde zjišťuji podmínky pro rozvoj těchto činností.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-66/VZ/2014, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádosti byl požádán věcně příslušný odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací krajského úřadu.

Odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací, oddělení regionálního rozvoje, krajského úřadu sděluje k Vašim požadavkům uvedeným v bodech 1-6 následující.

Ad 1 Konkretizace rozvoje cykloturistiky a turistiky v dostupných materiálech (strategie rozvoje, výroční zprávy apod.).

Oblast cykloturistiky a turistiky je řešena v koncepčních rozvojových dokumentech Královéhradeckého kraje:

Výroční zprávy k uvedené problematice nejsou zpracovávány.

Ad 2 Monitoring návštěvnosti nebo využití cyklotras a turistických tras, případně doprovodné služby nebo servis atraktivit pro cykloturisty.

Monitoring návštěvnosti v Královéhradeckém kraji probíhá pouze na Labské stezce v úseku Hradec Králové – Kuks, kde jsou umístěny 3 sčítače. Monitoring probíhá od léta 2013, kdy byla stezka zprovozněna. Pro vaši představu je v příloze uveden výstup z těchto sčítačů za období srpen 2014. Doprovodné služby, servis atraktivit pro cykloturistiky apod. není krajem monitorován, neboť se jedná o aktivity soukromého sektoru (naráží na veřejnou podporu).

Ad 3 Rozvoj cyklotras, budování cyklostezek, investice do nich, propagace KH-kraje v dané tematické oblasti konkrétně.

Problematika rozvoje cyklotras a cyklostezek včetně investic do jejich budování a jejich následná propagace je řešena a rozpracována v Nadregionální strategii Královéhradeckého kraje v oblasti cyklo, in-line a bike produktů (http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/krajsky-urad/regionalni-rozvoj/cyklodoprava/k-cilenejsimu-rozvoji-uzemi-prispeje-zpracovana-_nadregionalni-strategie-kralovehradeckeho-kraje-v-oblasti-cyklo--in-line-a-bike-produktu_-67281/ ). Tento dokument byl schválen Zastupitelstvem KHK v září 2013 a je postupně naplňován (horizont do r. 2020).

Ad 4 Podklady ke zjištění např. převýšení terénu, značení cyklostezek a cyklotras, geografické údaje atp.

Podklady ke zjištění požadovaných informací jsou volně dostupné na mapových serverech např. Seznam – www.mapy.cz nebo Google mapy. Tento Váš požadavek je velmi obsáhlý a nekonkrétní (jen v Královéhradeckém kraji existuje přes 2000km cyklotras).

Ad 5 formy spolupráce s institucemi cestovního ruchu i dalšími (KČT apod.) např. v rámci destinačního managementu.

Královéhradecký kraj spolupracuje s celou řadou organizací působících v oblasti cestovního ruchu, cykloturistiky a turistiky (KČT, Nadace Partnerství, Asociace měst pro cyklisty, destinační společnosti působící na území KHK atd.). Spolupráce s těmito subjekty je realizována nejčastěji na základě smluv či dohod o spolupráci a spočívá zejména v podpoře činnosti těchto subjektů, spolupráci, vzájemné výměně informací, společném marketingu, koordinaci společných aktivit apod. Ve většině případů jsou tyto aktivity podporovány ze strany KHK i finančně.

Ad 6 Náměty na dostupnost informací dané problematiky na různých webových stránkách, v IC apod.

K vašemu požadavku na náměty na dostupnost informací na různých webových stránkách krajský úřad opakovaně uvádí, že základní informace lze nalézt na webových stránkách Královéhradeckého kraje v sekci „Turistika a volný čas“ (www.kralovehradeckyregion.cz), kde je možné získat mnoho cenných informací o konkrétních cyklotrasách, cyklostezkách a turistických trasách, mapové podklady k těmto či tipy na výlety v KHK apod. (odkaz na informační centra http://www.kralovehradeckyregion.cz/dr-cs/k-turistika/#dr_view_style=full;skat=45;r=0;page=1 , cykloakce pořádané Královéhradeckým krajem v roce 2014 http://www.kralovehradeckyregion.cz/dr-cs/104004-cykloakce-v-kralovehradeckem-kraji-v-roce-2014.html nebo cyklomapy oblastí našeho kraje ke stažení http://www.kralovehradeckyregion.cz/dr-cs/103219-cyklomapa-hradecko.html , typy na různé cyklovýlety, včetně informace např. o cyklistické stezce z Hradce Králové do Kuksu http://www.kralovehradeckyregion.cz/dr-cs/102233-cyklostezka-z-hradce-kralove-do-kuksu.html . Stejně tak na odkazu http://www.kralovehradeckyregion.cz/dr-cs/k-turistika/#dr_view_style=full;skat=0;r=0 si můžete vybrat z nepřeberného množství informací o turistických akcích Královéhradeckého kraje).

Z dalších webů věnovaných cykloturistice doporučujeme www.ceskojede.cz, www.nadacepartnerstvi.cz, či stránky věnované připravované cyklostezce Hradec Králové – Pardubice – www.hradubickacyklostezka.cz .

Vzhledem k tématu Vaší bakalářské práce „Turistika a cykloturistika v Hradci Králové a jeho okolí“ doporučuje krajský úřad obrátit se přímo na město Hradec Králové a jeho cyklokoordinátora. Více na www.hradeckralove.org.

Veškeré výše uvedené údaje krajského úřadu se vztahují k území celého Královéhradeckého kraje.

Závěrem k Vaší žádosti krajský úřad opakovaněsděluje, stejně jako v  předchozím sdělení k Vaší žádosti evidované naším č.j. IZ-64/VZ/2014, že institut zákona o svobodném přístupu k informacím definuje pojem informace vustanovení § 3 odst. 3 InfZ – informací se pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Z  uvedeného ustanovení vyplývá, že Vaše požadavky na obecné informace, inspirativní náměty, odkazy apod. není možné vyřizovat v režimu InfZ.

V případě Vaší potřeby dalších obecných či doplňujících informací k Vaší bakalářské práci by bylo vhodnější využít osobní schůzky s pracovnicí odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací, oddělení regionálního rozvoje, krajského úřadu, na kterou jsme Vám již uvedli kontakt v předchozím sdělení k Vaší žádosti o informace evidované naším č.j. IZ-64/VZ/2014, případě využít doporučeného kontaktu na cyklokoordinátora města Hradec Králové.

Odpověď včetně kopie v textu uvedeného materiálu Vám zasíláme na adresu místa trvalého pobytu uvedenou v žádosti o informace. Pro upřesnění uvádíme, že pokud žadatel požaduje doručit informace na elektronickou adresu, musí tato být v žádosti výslovně uvedena.

S pozdravem

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad