Informace o dopravní kartě dopravce OSNADO

19. 5. 2014 Autor: Vladimír Kučera

Žádost o informace vztahující se k platnosti, resp. akceptace dopravní karty dopravce OSNADO, spol. s r.o. v rámci systému IREDO i pro železniční dopravu.

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
Doručený dne 07.05.2014 a 12.05.2014 IZ-25/VZ/2014 15.05.2014

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad | oddělení stížností a dozoru obcí  | Mgr. Vladimír Kučera│585 | vkucera@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace doručenou dne 07.05.2014 a 12.05.2014

Vážený pane,

dne 07.05.2014 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) prostřednictvím e-podatelny Vaši žádost o poskytnutí informací, v níž s odkazem na zákon číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), v níž žádáte společnost OREDO, s.r.o. o poskytnutí informací týkajících se platnosti, resp. akceptace dopravní karty dopravce OSNADO, spol. s r.o. v rámci systému IREDO, tedy i pro železniční dopravu, která byla krajskému úřadu zaslána na vědomí.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ-25/VZ/2014, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje všechny náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. S ohledem na obsah žádosti byl o vyjádření požádán odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu.

Dne 12.05.2014 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) prostřednictvím e-podatelny Vaši žádost o poskytnutí informací podle InfZ, která byla obsahově totožná se žádostí předchozí, ale byla určena krajskému úřadu jako orgánu společníka ve společnosti OREDO, s.r.o.

Žádost byla založena do spisu čj. IZ-25/VZ/2014. Na základě sdělení odboru dopravy a silničního hospodářství, oddělení dopravní obslužnosti Vám sdělujeme následující.

Tarifní problematiku a správu čipových karet má v Královéhradeckém kraji na starosti společnost OREDO s.r.o., krajský úřad nemá, bohužel, požadované údaje k dispozici. V rámci dobré správy vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Ing. Tomáš Jurček telefonicky kontaktoval jednatele společnosti OREDO s.r.o. Ing. Jiřího Pálku, kterého také zároveň dopisem ze dne 07.05.2014 požádal o zaslání odpovědi na Vaši žádost. Dne 15.05.2014 obdržel vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství následující sdělení jednatele společnosti OREDO s.r.o. k vašemu dotazu.

S ohledem na vyjádření ředitele společnosti OSNADO spol. s r.o. k budoucnosti karet vydávaných touto společností svým zákazníkům provedla společnost OREDO s.r.o. dohodu o toleranci těchto karet za podmínky, že budou používány pouze v dopravních prostředcích OSNADO. Na tyto karty tedy nepůjde cestovat v tarifu IREDO za podmínek stanovených pro systém IREDO. Z toho vyplývá, že na karty OSNADO nepůjde cestovat v autobusech (mimo OSNADO) a vlacích zařazených do IREDO. Dále se na tyto karty nevztahuje možnost cestovat na tzv. přestupní jízdenky a za tarif vyhlášený v IREDO.

Pokud budete vlastníkem IREDO karty, tak Vám bude umožněno cestování v prostředcích silniční a železniční dopravy dopravců zařazených v IREDO. Přestupní jízdní doklad je nahrán na bezkontaktní čipovou kartu IREDO. O vlastním odbavení jsou zaměstnanci dopravců informováni načtením IREDO karty odbavovacím zařízením dopravce. Z toho vyplývá, že přestupní jízdenka musí být na kartě IREDO. Tzv. „papírová verze“ přestupní jízdenky je neplatná a opravdu bylo vydávání těchto jízdenek zastaveno od začátku roku 2014.

V případě, že Vám zaměstnanec dopravce tvrdí, že Váš jízdní doklad není „nahrán“ na IREDO kartě nebo Vás odmítne odbavit na IREDO kartu, tak bych Vás chtěl požádat o okamžité informování o této závadě, abychom mohli přistoupit k sankcím vůči dopravci. Tím bude odstraněn negativní prvek ve využívání veřejné dopravy cestující veřejností, která využívá systém IREDO.

Dojde-li k potížím s vydanou IREDO kartou, tzn. je nefunkční, popř. vykazuje nestandardní stavy, tak bych Vás chtěl požádat o okamžitou reklamaci na kontaktním místě nebo přímo u společnosti OREDO s.r.o. Zároveň bych Vám chtěl sdělit, že OREDO s.r.o. je společností řešící reklamace z časových jízdních dokladů a elektronické peněženky karty IREDO.

K řešení problémů s jízdními doklady vydanými v rozporu se Smluvními a přepravními podmínkami IREDO Vám sděluji, že zaměstnanci dopravců musí postupovat ve smyslu těchto Smluvních a přepravních podmínek. Na tento stav jsou uzavřeny smluvní vztahy mezi OREDO s.r.o. a dopravci v IREDO.

Závěrem bych podotknul, že platnost karet dopravců (karty mimo IREDO) jsou v IREDO uznávány do 30.6.2014. Po tomto termínu bude dopravce odbavovat cestující – majitele karet dopravců – podle vlastních tarifních podmínek.

Požadovanou informaci podáváme na Vámi uvedenou emailovou adresu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad