Informace o seniorské polulaci v kraji

2. 9. 2014 Autor: Vladimír Kučera

Informace týkající se seniorské populace v Královéhradeckém kraji s ohledem na současné a budoucí potřeby umístění v domovech pro seniory či obdobných zařízeních.

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové
21.08.2014 IZ-56/VZ/2014 01.09.2014

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail
vnitra a krajský živnostenský úřad |   oddělení stížností a dozoru obcí   |  Mgr. Vladimír Kučera│585| vkucera@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace zedne 21.08.2014

Vážený pane,

dne 22.08.2014 obdržel Krajský úřad Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále jen „krajský úřad“) Vaši žádost dle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), kterou žádáte poskytnutí informací, resp. podkladů a informací týkajících se seniorské populace v kraji s ohledem na současné a budoucí potřeby umístění v domovech pro seniory či obdobných zařízeních.

Zároveň ve svém podání upřesňujete požadavek na sdělení informací ve strukturované podobě po jednotlivých okresech, s přehledem počtu seniorů čekajících na umístění v zařízení pro seniory podle okresů nebo například obcí s rozšířenou působností a sdělení průměrné čekací doby na umístění v takovém zařízení a předpokládaný resp. očekávaný budoucí vývoji situace v péči o seniory dle regionů.

Povinný subjekt zaevidoval Vaši žádost pod čj. IZ"56/VZ/2014, posoudil ji a konstatoval, že se jedná o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahuje potřebné náležitosti dle ustanovení § 14 InfZ. O vyjádření a předání podkladů k vyřízení žádosti byl požádán věcně příslušný odbor, odbor sociálních věcí krajského úřadu.

Odbor sociálních věcí, oddělení analýz, koncepcí a financování, krajského úřadu k Vašemu požadavku sděluje následující.

Do přílohy k tomuto dokumentu jsou vloženy tabulky obsahující informace o počtech lůžek v pobytových zařízeních pro seniory a počtech zájemců o službu, kteří byli v těchto zařízeních odmítnuti z kapacitních důvodů. Tabulky jsou členěny dle zařízení, která nejsou financována z veřejných zdrojů a zařízení zařazených do Sítě veřejně podporovaných sociálních služeb v Královéhradeckém kraji pro období 2013 – 2014, tedy zařízení, která jsou financována prostřednictvím dotací ze státního rozpočtu, případně veřejné finanční podpory z rozpočtu Královéhradeckého kraje. U zařízení, na jejichž financování se kraj nepodílí, nemá krajský úřad k dispozici některé údaje. První tabulka se vztahuje k údajům o žádostech o službu domovy pro seniory a druhá tabulka k údajům o žádostech o službu domovy se zvláštním režimem.

Data ohledně počtu odmítnutých zájemců o službu je nezbytné interpretovat v kontextu zákona číslo 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a praxe poskytovatelů. Krajský úřad pouze eviduje údaje uváděné poskytovateli sociálních služeb. Pro interpretaci počtů zájemců o službu je tedy nutné brát v úvahu:

  • skutečnost, že zájemce o službu může podat žádost u více poskytovatelů sociálních služeb; v uvedené evidenci zájemců o službu se může objevit několikrát (v tuto chvíli krajský úřad nemá ani podklady k provedení kvalifikovaného odhadu o počtu duplicit);
  • přetrvávající praxi z doby před účinností zákona o sociálních službách, kdy byl u pobytových služeb pro seniory veden tzv. „pořadník žádostí“; řada žádostí v evidenci tak není pro uživatele akutní, tj. nedeklarují skutečné rozhodnutí využívat pobytovou službu;
  • pravidla pro zařazení do evidence zájemců o službu si určuje poskytovatel sociálních služeb; do evidence jsou tak často přijati uživatelé nevyžadující 24 hodinovou podporu sociální služby; toto je důvodem rozdílné délky čekací doby od podání do vyřízení žádosti, protože jsou přijímáni prioritně uchazeči vyžadující vyšší míru podpory;
  • žadateli o službu v zařízeních veřejně financovaných jsou často lidé, kteří jsou uživateli služeb provozovaných bez veřejné podpory.

Dobu, po kterou musí zájemce služby čekat od podání žádosti o službu, k přijetí do zařízení krajský úřad nesleduje, ani staticky nevyhodnocuje. Jsou však vyhodnocovány informace o délce čekací doby žadatelů s akutní potřebou, tj. uživatelů, jejichž zdravotní stav a sociální podmínky vyžadují 24 hodinovou podporu. U domovů pro seniory se převis poptávky pohybuje pro jednotlivá zařízení od 3 do 20 uživatelů. Čekací doba u akutních žadatelů se pohybuje od 14 dnů do 12 měsíců, obvyklá čekací doba je zhruba 3 až 6 měsíců. U domovů se zvláštním režimem je potřeba žadatelů akutnější a čísla o evidovaných neuspokojených žadatelích přesnější.

V roce 2013 bylo ve veřejně financovaných domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem uzavřeno celkem 831 smluv o poskytování sociálních služby. Počet uzavřených smluv se každoročně navyšuje. Tím se zvyšuje počet uspokojených žadatelů v kraji.

S ohledem na nárůst seniorské populace lze očekávat mírný nárůst poptávky po pobytových službách pro seniory. Krajský úřad předpokládá, že nárůst potřeby bude vykompenzován efektivnějším využitím lůžek, tj. vytížením osobami, kteří skutečně vyžadují 24 hodinovou péči. V rámci stávající sítě by tak mělo být realizováno cca 950 příjmů ročně, tento stav by v Královéhradeckém kraji mohl nastat v roce 2016 – 2018. Dále krajský úřad předpokládá, že část potřeb seniorské populace bude ve větší míře než dnes uspokojována pomocí terénních sociálních služeb.

Královéhradecký kraj v tuto chvíli (do roku 2016) nepředpokládá navýšení kapacit veřejně financovaných pobytových sociálních služeb pro seniory. S ohledem na výše uvedené je však možné předpokládat, že bude růst potřeba především u pobytových sociálních služeb domovů se zvláštním režimem, kde jsou potřeby uživatelů obtížněji uspokojitelné prostřednictvím terénních služeb.

S pozdravem

„otisk razítka“

Ing. Miroslav Vrba, MPA
vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad

(dopis je elektronicky podepsán)

Přílohy –tabulkydle textu:

Tabulka Přehled lůžek a žádosti v domovech pro seniory.xls

(v rámci výše uvedeného souboru jsou dvě záložky: „Domovy pro seniory“, „Domovy se zvl. režimem“)

Soubory ke stažení

  • Tabulka (xls, 31 kB, 2.9.2014)

    Přehled lůžek a žádosti v domovech pro seniory