Odpověď na žádost o informace doručenou dne 26.06.2015

16. 7. 2015 Autor: Miroslava Hlavová

Váš dopis ze dne | Vaše značka (č. j.) Naše značka (č. j.) Hradec Králové

26.06.2015 IZ-51/VZ/2015 08.07.2015

Odbor | oddělení Vyřizuje | linka | e-mail

vnitra a krajský živnostenský úřad Mgr. Vladimír Kučera│585

oddělení stížností a dozoru obcí vkucera@kr-kralovehradecky.cz

Odpověď na žádost o informace ze dne 26.06.2015

Vážený pane,

dne 26.06.2015 byla Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje se sídlem v Hradci Králové (dále také „povinný subjekt“ nebo „krajský úřad“) doručena prostřednictvím elektronické podatelny Vaše žádost podle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“), kterou jste se domáhal poskytnutí informací týkajících se Správy silnic Královéhradeckého kraje p. o. jako povinného subjektu dle InfZ, (citace včetně chyb):

„a) je Správa silnic Královéhradeckého kraje, jako příspěvková organisace zřízená (z rozhodnutí Zastupitelstva Královéhradeckého kraje) k plnění úkolů ve veřejném zájmu, povinným subjektem ve smyslu § 2 odst.1 (veřejná instituce, jejíž činnost má sledovat veřejný účel) ? 

b) je Správa silnic Královéhradeckého kraje povinným subjektem ve smyslu § 2 odst.2 ( kterým zákon svěřil rozhodování o právech........ nebo povinnostech fyzických nebo právnických osob v oblasti veřejné správy) , když dodatečně, bez písemného vyjádření, schválila vybudování příkopu, bez předchozího povolení, soukromou osobou na pozemcích soukromých osob i na pozemcích ve vlastnictví Královéhradeckého kraje?

c) u jaké instituce si mohu stěžovat na postup Správy silnic Královéhradeckého kraje, jejínž jediným akcionářem je Královéhradecký kraj ?

Povinný subjekt zaevidoval žádost pod čj. IZ-51/VZ/2015, posoudil ji a konstatoval, že se jednalo o žádost o informace ve smyslu InfZ a obsahovala potřebné náležitosti, zejména dle ustanovení § 14 InfZ.

Odbor vnitra a krajský živnostenský úřad se podrobně seznámil s obsahem Vašeho podání a uvádí následující.

Ad 1)

Správa silnic Královéhradeckého kraje p. o. je povinným subjektem ve smyslu ustanovení § 2 odst. 1 in fine InfZ, neboť se jedná o veřejnou instituci.

Ad 2)

Ne, viz Ad 1).

Ad 3)

V případě Správy silnic Královéhradeckého kraje p. o., tedy příspěvkové organizace, není, jak tvrdíte, Královéhradecký kraj jejím jediným akcionářem, protože se nejedná o akciovou společnost.

Pokud nejste spokojen s postupem Správy silnic Královéhradeckého kraje p. o. při vyřizování žádosti o informace dle InfZ, uplatní se ustanovení § 16a InfZ a stěžovat si tedy musíte přímo u Správy silnic Královéhradeckého kraje p. o. jako povinného subjektu, přičemž nadřízeným orgánem je podle ustanovení § 20 odst. 5 InfZ ten, kdo stojí v jejím čele.

Pokud by se Vaše stížnost netýkala poskytování informací, tak dle Pravidel Rady Královéhradeckého kraje pro přijímání a vyřizování petic a stížností fyzických a právnických osoba, podání a podnětů veřejného ochránce práv, článku 12 s názvem „Stížnosti směřující do činnosti v působnosti odborů krajského úřadu a na příspěvkové organizace zřizované krajem“ stížnosti na příspěvkové organizace zřizované krajem prošetřuje a vyřizuje věcně příslušný odbor, v případě Správy silnic Královéhradeckého kraje p. o. odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu.

S pozdravem

Ing. Miroslav Vrba, MPA

vedoucí odboru vnitra a krajský živnostenský úřad

Pivovarské náměstí 1245 | 500 03 | Hradec KrálovéVstřícný, rychlý a profesionální úřad

tel.: 495 817 111 | fax: 495 817 336 – spokojený občan.

e-mail: posta@kr-kralovehradecky.cz

www.kr-kralovehradecky.cz