Ochranné pásmo zámku Doudleby nad Orlicí

23. 12. 2004 Autor: Ing. Milan Smolik

Rozhodnutí o určení ochranného pásma zámku Doudleby nad Orlicí. Obec s rozšířenou působností KOSTELEC NAD ORLICÍ.

Odbor kultury Okresního národního výboru v Rychnově nad Kněžnou

Odbor kultury Okresního národního výboru v Rychnově nad Kněžnou

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Č.j. : kult/175/86                                                                                Dne 26. června 1986

 

 

Místní národní výbor

 

Doudleby nad Orlicí

-------------------------

 

           

Okresní národní výbor v Rychnově nad Kněžnou, odbor kultury, jako výkonný orgán památkové péče, v dohodě s dotčenými orgány, v souladu s návrhem KSSPPOP v Pardubicích a po dohodě s odborem výstavby a územního plánování ONV Rychnov n. Kn., komisí životního prostředí a MNV Doudleby n. Orl. vydává ve smyslu § 5 odst. 1 zákona č. 22/1958 Sb., o kulturních památkách a vyhlášky MŠK ČSR č. 118/1959 Ú.l., o památkových ochranných pásmech a v souladu s § 33 odst. 2 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu toto

 

r o z h o d n u t í :

 

Okresní národní výbor, odbor kultury v Rychnově nad Kněžnou určuje památkové ochranné pásmo pro nemovitou kulturní památku státní zámek Doudleby nad Orlicí, zapsanou ve státním seznamu nemovitých kulturních památek pod rejstříkovým číslem 2276, č. parc. 1.

 

A.                Vymezení památkového ochranného pásma:

 

Začíná v SZ rohu pásma na křižovatce silnic Kostelec n. Orl. – Vamberk – Vrbice a sleduje silnici směrem k Vamberku podél zámecké hraniční kamenné zdi v délce 450 m, zde se lomí po polní cestě směrem JV a pokračuje až k železniční trati ČSD. Pokračuje po vnitřní straně trati směrem jižním a západním až po silnici od Vrbice p.č. 1429/1, kde se napojuje na výchozí bod u křižovatky silnic Kostelec n. Orl. – Vamberk, celkem 980 m.

Rozhodnutí o prohlášení ochranného pásma oznámí ONV odbor kultury, příslušnému středisku Geodézie pro okres Rychnov nad Kněžnou k vyznačení hranice do odpovídajících mapových a evidenčních operátů, kde se rovněž poznamená rozhodnutí o zřízení ochranného pásma. Příslušný orgán územního plánování vyznačí hranici ochranného pásma ve výkresech územně plánovací dokumentace a dalších plánech, jimiž se řídí výstavba a přestavba území.

 

Rozhodnutí o zřízení ochranného pásma včetně mapové přílohy a vyznačenou hranicí jsou uloženy u :

 

-                     odboru kultury KNV v Hradci Králové

-                     odboru výstavby a územního plánování ONV Rychnov n. Kn.

-                     odboru kultury ONV Rychnov n. Kn.

-                     MNV Doudleby nad Orlicí

-                     KSSPPOP Pardubice

-                     Státního ústavu památkové péče a ochrany přírody Praha

-                     Geodézie – středisko pro okres Rychnov n. Kn.

kde je také možnost do nich nahlédnout.

B.                 Podmínky ochrany :

 

1.      Při pořizování územně plánovací, přípravné a projektové dokumentace, při provádění staveb a stavebních úprav, zásazích do utváření terénu a zeleně je nutno dbát, aby nebyla změnami půdorysné, hmotové a výškové konfigurace zástavby a přírodních prvků v území ochranného pásma oslabena nebo porušena krajinná kompozice, měřítko a panorama prostředí státního zámku.

2.      Předem je nutno projednat zásadní změny ve způsobu obhospodařování a využití nemovitostí v ochranném pásmu, event. změny v půdním a lesním hospodářství apod.

3.      V ochranném pásmu nelze umísťovat zařízení a stavby, které by svými důsledky narušovaly životní prostředí státního zámku. Jedná se zejména o stavby vodohospodářské, zakládání lomů, vedení vysokotlakých plynovodů, ropovodů, veškerá nadzemní vedení, znečišťování ovzduší a vod, únik škodlivých látek, hluk, vibrace, zápach, veškeré druhy záření, hromadění odpadků apod.

4.      Jinak vlastnická práva ani dosavadní způsob obhospodařování nemovitostí v ochranném pásmu nejsou dotčena. Vlastníci, případně uživatelé objektů jsou povinni udržovat je v řádném stavu. Při změně vlastníků nebo uživatelů movitostí ležících v ochranném pásmu přecházejí podmínky ochrany i na nové uživatele nebo nabyvatele.

5.      Dohled nad dodržováním podmínek ochrany v ochranném pásmu zajišťuje ONV v Rychnově n. Kn., odbor kultury, jako výkonný orgán státní památkové péče ve spolupráci s KSSPPOP Pardubice a okresním konzervátorem.

6.      Výjimky z podmínek ochrany popř. další změny povoluje ONV v Rychnově n. Kn., odbor kultury v souladu s § 2 vyhl. MŠK ČSR č. 119/1959 Ú.l., o památkových ochranných pásmech.

7.      Platnost tohoto rozhodnutí není časově omezena. Zanikne-li důvod vyhlášení ochranného pásma, bude toto novým rozhodnutím vyhlášeno odborem kultury ONV v Rychnově n. Kn.

 

 

 

O d ů v o d n ě n í :

 

            Zřízením ochranného pásma kolem státního zámku Doudleby nad Orlicí se sleduje zvýšená ochrana prostředí památky před případnými nepříznivými vlivy z nejbližšího okolí a rušivými zásahy zvláště při stavebních změnách v území vymezeném ochranným pásmem.

 

 

P o u č e n í :

 

            Proti tomuto rozhodnutí je možno podat odvolání do 15 dnů od jeho doručení k odboru kultury KNV v Hradci Králové prostřednictvím odboru kultury ONV v Rychnově n. Kn.

            Odkladný účinek se s ohledem na ustanovení § 55 odst. 2 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení vylučuje, protože jakákoliv činnost odporující tomuto rozhodnutí by mohla způsobit nenahraditelné škody na kulturní památce a byla by v rozporu s veřejným zájmem.

 

 

 

 

                                                                                              PhDr. Jan   T y d l i t á t

                                                                                         vedoucí odboru kultury ONV