Ochranné pásmo objektu čp. 99, k.ú. Vestřev

20. 9. 2004 Autor: Ing. Milan Smolik

Rozhodnutí o ochranném pásmu objektu čp. 99, k.ú. vestřev, obec Dolní Olečnice. Obec s rozšířenou působností: TRUTNOV

Okresní úřad v Trutnově – referát regionálního rozvoje oddělení kultury

Okresní úřad v Trutnově – referát regionálního rozvoje

oddělení kultury

 

 

č.j.: 112/98/RR-4/BT

vyřizuje: ing. arch. Tomková

 

 

 

Památkový ústav

Zámek č. 4

 

531 16  PARDUBICE                                                              

                                                                                               Rozhodnutí nabylo právní moci                 

                                                                                               dne 14.3.1998

 

 

                                                                                                              Trutnov dne 20. 2. 1998

 

 

Ú z e m n í     r o z h o d n u t í

 

 

Dne 18. 2. 1998 podal Památkový ústav v Pardubicích návrh na vydání územního rozhodnutí o ochranném pásmu nemovité kulturní památky – objektu čp. 99 k.ú. Vestřev, obec Dolní Olešnice. Okresní úřad v Trutnově jako věcně příslušný správní orgán státní památkové péče podle ustanovení odst. 1 § 17 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů, a § 39 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů, vydává po dohodě se stavebním úřadem v Hostinném, kterým je MěÚ Hostinné, odbor výstavby ze dne 20. 2. 1998

 

rozhodnutí o ochranném pásmu,

 

 

kterým se vymezuje ochranné pásmo nemovité kulturní památky lidové architektury čp. 99 k.ú. Vestřev, obec Dolní Olešnice a pro jeho ochranu se stanoví tyto podmínky:

 

1)      Ochranné pásmo se stanoví hranicemi. Ochranné pásmo vede po východní hranici p.p.č. 14/1, po severní a západní hraně p.p.č. 14/2 a po západní straně p.p.č. 16/1 a 14/2, přechází komunikaci na p.p.č. 25/3 směrem na západ a po severní hranici p.p.č. 1012 a 10/1 a dále po západní straně p.p.č. 10/1 a 8 a po západní straně p.p.č. 1/1 na jih a po jižní hranici p.p.č. 1/1 se stáčí na východ, kde ve směru východním přechází komunikaci č. 337 a pokračuje směrem na jihovýchod po západních stranách st.p.č. 17, p.p.č. 225/1, 225/2 a 226/2. Dále pak na východ po jižní straně p.p.č. 228 a 218/4, kde se po východní straně p.p.č. 218/4 stáčí na sever, při jižní hranici p.p.č. 218/3 se otáčí na východ a dále po východních hranách p.p.č. 218/3 a 218/2 až ke komunikaci č. 337, kterou přechází směrem na sever až k jihovýchodnímu rohu p.p.č. 14/1. Ochranné pásmo je zakresleno na připojeném snímku katastrální mapy v měřítku 1:2880.

 

2)      Každý stavební zásah v ochranném pásmu bude předem konzultován s OkÚ Trutnov a PÚ Pardubice a realizován až na základě závazného stanoviska OkÚ Trutnov, přičemž stavební úřad rozhodne v souladu s ním. Jedná se o rekonstrukce objektů nacházejících se v uvedeném území, při rekonstrukci bude přihlíženo k původnímu stavu objektů z hlediska architektonického i urbanistického. V daném území nebudou navrhovány nové přístavby ke stávajícím objektům, stavěny nové kůlny a hospodářské objekty a garáže.

 

3)      Umístění technického vybavení zařízení VČE, TELECOM a PZ bude konzultováno s OkÚ Trutnov a PÚ Pardubice a realizováno až na základě závazného stanoviska OkÚ Trutnov, přičemž stavební úřad rozhodne v souladu s ním.

 

4)      Zádlažba ploch dvorů a komunikací bude předem konzultována s OkÚ Trutnov a PÚ Pardubice a realizována až na základě závazného stanoviska OkÚ Trutnov, přičemž stavební úřad rozhodne v souladu s ním.

 

5)      V ochranném pásmu nebudou prováděny bez odsouhlasení terénní úpravy ani umisťována informační, reklamní a propagační zařízení.

 

6)      Bude dodržena stávající parcelace, mezi pozemky bude návrh oplocení předem konzultován s OkÚ Trutnov a PÚ Pardubice a realizován až na základě závazného stanoviska OkÚ Trutnov, přičemž stavební úřad rozhodne v souladu s ním.

 

7)      Stávající zeleň zůstane zachována, v území nebudou vysazovány cizorodé rostliny, keře a stromy.

 

 

 

Z rozhodnutí o ochranném pásmu může Okresní úřad Trutnov povolit výjimku ze zákazu nebo omezení některých činností v ochranném pásmu podle § 41 odst. 4 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů.

 

O povolení výjimky je nutno žádat Okresní úřad Trutnov spolu s odůvodněním a vyjádřením Památkového ústavu Pardubice.

 

 

O D Ů V O D N Ě N Í

 

 

Navrhovatel Památkový ústav Pardubice doložil návrh na vydání rozhodnutí o ochranném pásmu, nemovité kulturní památky – čp. 99 k.ú. Vestřev v obci Dolní Olešnice snímkem z katastrální mapy v měřítku 1:2880 s vyznačením ochranného pásma nemovité kulturní památky. Záměrem při stanovení ochranného pásma je snaha o zachování kvalit tradiční venkovské zástavby, objektů lidového stavitelství a tím uchování jedinečnosti místa. Těžištěm území ochranného pásma je objekt čp. 99, nemovitá kulturní památka č. rej. 3463, objekt čp. 104, nemovitá kulturní památka č. rej. 3467 a objekt lidové architektury čp. 100.

 

Pro uchování prostředí památky bylo stanoveno, že nová výstavba obytných objektů i objektů občanské vybavenosti nebude z hlediska utváření daného území povolována a úpravy stávajících nemovitostí budou předem konzultovány s OkÚ Trutnov a PÚ Pardubice.             Následná realizace bude možná až na základě závazného stanoviska OkÚ Trutnov a rozhodnutí či souhlasu MěÚ Hostinné, odboru výstavby. Stejně bude postupováno při umisťování technického zařízení či provádění terénních úprav.

 

Platnost rozhodnutí se časově neomezuje.

 

 

 

P O U Č E N Í

 

 

Proti tomuto rozhodnutí je možno ve lhůtě 15 dnů ode dne doručení podat odvolání k Ministerstvu kultury ČR prostřednictvím Okresního úřadu v Trutnově, referátu regionálního rozvoje, oddělení kultury.

 

 

 

                                                                                           ing. Ján Mihalečko

                                                                           vedoucí referátu regionálního rozvoje                                     

 

 

 

Příloha: snímek katastrální mapy v měřítku 1:2880

 

 

 

Rozdělovník:

MěÚ Hostinné – odbor výstavby

PÚ Pardubice – PhDr. Madaj

ing. arch. Paterová