Ochranné pásmo objektu čp. 36, Studenec u Trutnova

19. 5. 2004 Autor: Ing. Milan Smolik

Rozhodnutí o vymezení ochranného pásma nemovité kulturní památky - objektu čp. 36 ve Studenci, k.ú. Studenec u Trutnova. Obec s rozšířenou působností: TRUTNOV

Okresní úřad v Trutnově - referát regionálního rozvoje

Okresní úřad v Trutnově -  referát regionálního rozvoje

oddělení kultury, mládeže a tělovýchovy

---------------------------------------------------------------------------------------------------

č.j.: 12/96/RR-4/BT

vyřizuje: Ing. arch. Tomková                                                                                                                                                                                                                               Trutnov 15. 1. 1996

 

Památkový ústav

Státní zámek č 4

531 16 P a r d u b i c e

 

 

Ú Z E M N Í      R O Z H O D N U T Í

 

Dne 4. 12. 1995 podal Památkový ústav v Pardubicích návrh na vydání územního rozhodnutí o ochranném pásmu nemovité kulturní památky - objektu čp. 36 ve Studenci. Okresní úřad v Trutnově jako věcně a místně příslušný správní orgán státní památkové péče podle ustanovení odst. 1 § 17 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči ve znění pozdějších předpisů a § 39 zákona č. 50/1971 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů vydává po dohodě se stavebním úřadem v Trutnově, kterým je MěÚ Trutnov - odbor výstavby a životního prostředí ze dne 12. 1. 1996

 

rozhodnutí o ochranném pásmu

 

kterým se vymezuje ochranné pásmo nemovité kulturní památky - objektu čp. 36 ve Studenci, k.ú. Studenec u Trutnova a pro jeho ochranu, se stanoví tyto podmínky:

1.      Ochranné pásmo se stanoví hranicemi p.p.č. 328 a hranicemi st. p.č. 68 k.ú. Studenec u Trutnova. Ochranné pásmo je zakresleno na  připojeném snímku katastrální mapy v měřítku 1:2880.

2.      Na p.p.č. 328 a st.p.č. 68 k.ú. Studenec u Trutnova nebude realizována žádná stavba.

3.      Ve vzdálenosti 5 m od stěn objektu čp. 36 ve Studenci st.p.č. 68 k.ú. Studenec nebude provozována zemědělská činnost jako je chov zvířectva.

4.      Pozemková parcela č. 328 k.ú Studenec u Trutnova nebude dělena ani oplocena způsobem, který by narušoval urbanistické začlenění stavby do dané lokality.

5.      V ochranném pásmu nebudou prováděny žádné terénní úpravy ani umisťována informační, reklamní a propagační zařízení.

Z rozhodnutí o ochranném pásmu může Okresní úřad v Trutnově povolit výjimku ze zákazu nebo omezení některých činností v ochranném pásmu podle § 41 odst. 4 zákona č 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů.

O povolení výjimky je nutno žádat Okresní úřad v Trutnově spolu s odůvodněním a vyjádřením Památkového ústavu v Pardubicích.

 

 

 

O D Ů V O D N Ě N Í

 

Navrhovatel Památkový ústav Pardubice doložil návrh na vydání rozhodnutí o ochranném pásmu nemovité kulturní památkyobjektu čp. 36 k.ú. Studenec u Trutnova snímkem katastrální mapy v měřítku 1:2880 s vyznačením ochranného pásma nemovití kulturní památky. Pozemková parcela č. 328 k.ú. Studenec, bezprostředně související s památkově chráněným objektem lidové architektury čp. 36 byla vydána v restituci jinému majiteli bez ohledu na skutečnost, že s ní tvoří urbanisticky jeden celek.

Restitucí pozemku předzahrádky objektu a tím, že západní, jižní a severní fasáda jsou přístupné pouze z p.p.č. 328, ztratil vlastník objektu možnost přirozeného přístupu. Pro možnost pravidelné údržby, případně obnovy objektu bylo vymezeno 5 m pásmo od jeho stěn. Pro uchování prostředí památky bylo stanoveno, že pozemková parcela č. 328 nebude dělena ani oplocena způsobem, který by narušoval urbanistické začlenění stavby do dané lokality, ani že zde nebudou prováděny terénní úpravy a umísťována reklamní zařízení.

Platnost rozhodnutí se časově neomezuje.

 

P O U Č E N Í

 

            Proti tomuto rozhodnutí je možno ve lhůtě 15 dnů ode dne doručení podat odvolání k Ministerstvu kultury ČR prostřednictvím Okresního úřadu v Trutnově, referátu regionálního rozvoje, odd. kultury, mládeže a tělovýchovy.

 

 

Ing. Ján Mihalečko

vedoucí referátu regionálního rozvoje

 

 

Příloha: snímek katastrální mapy v měřítku 1:2880

 

Rozdělovník:

MěÚ Trutnov - odbor výstavby a životního prostředí

Ing. arch. Paterová