Krizovou připravenost nelze podceňovat

17. 10. 2014 Autor: Jaroslav Jonák

Ve dnech 14. – 15. října 2014 proběhla na Školicím středisku Správy státních hmotných rezerv Gall v Dolním Dvoře pracovní porada krizového oddělení Krajského úřadu Královéhradeckého kraje s pracovníky obcí s rozšířenou působností řešící problematiku krizového řízení a hospodářských opatření pro krizové stavy.

Porady se zúčastnili též odborníci ze Správy státních hmotných rezerv, Ministerstva dopravy, Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje a policejní psycholog.

Na poradě vystoupil Královéhradecký hejtman Bc. Lubomír Franc, který zhodnotil krizovou připravenost kraje včetně obcí s rozšířenou působností a zdůraznil, že tuto oblast nelze podceňovat. Připomněl, že krizová připravenost není jen otázka povodní, ale zahrnuje celou škálu možných hrozeb, jako například aktuální nebezpečí krvácivé horečky ebola, možný blackout, tedy delší dobu trvající možný výpadek elektrické energie, africký mor prasat, nebezpečí zamoření pitné vody apod.

V této souvislosti zdůraznil nezastupitelnou roli obcí s rozšířenou působností a koordinační roli krizových orgánů Krajského úřadu zejména v přípravách na zajištění nezbytných dodávek a nouzového zásobování obyvatelstva v době krizových stavů.

JUDr. Jaroslav Jonák
Vedoucí oddělení krizového řízení
Krajský úřad KHK

Fotogalerie