Cvičení složek Integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje.

30. 5. 2014 Autor: HZS Královéhradeckého kraje

Dne 26. 5. 2014 kolem desáté hodiny dopoledne neznámý muž ohlásil na Integrované operační středisko Policie ČR úmysl skoncovat se životem skokem z komína bývalé kotelny v Pilnáčkově ulici v Hradci Králové.

Navíc uvedl, že v prostoru kotelny ukryl biologickou látku, kterou chtěl původně použít v jednom obchodním centru a pomstít se tak vedení obchodu za své propuštění ze zaměstnání. Takový byl námět společného cvičení složek Integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje.

 Na místo se sjeli policisté, včetně zásahové jednotky a policejního vyjednavače, profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a stanice Pražská s několika zásahovými vozidly, včetně automobilové plošiny Bronto a hasičský psycholog. Kvůli hrozbě biologické látky byla vytyčena nebezpečná zóna a ustaveno dekontaminační stanoviště. Na místo byla povolána také výjezdová skupina z Institutu ochrany obyvatelstva (IOO) Lázně Bohdaneč, která si nalezenou látku převzala k další identifikaci a rozboru. Hasiči ve speciálních přetlakových oblecích provedli měření koncentrace a radiace neznámé látky (prášku). Tu v neporušeném obalu vložili do náhradního obalu a předali pracovníkům IOO k likvidaci. Následně proběhla důkladná dekontaminace zasahujících hasičů.

Současně probíhalo vyjednávání s mužem na komínu. Policejnímu vyjednavači se podařilo navázat kontakt s mužem a po nějaké době ho odradil od jeho úmyslu. Muž nakonec dobrovolně nastoupil do koše plošiny a sjel s policisty na zem, kde si ho převzala do péče přivolaná záchranná služba a následně Policie ČR.

Další zúčastněné složky:

  • Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje,
  • Městská policie Hradec Králové,
  • SDH Malšova Lhota – záloha na vlastní zbrojnici.

Fotogalerie