V autobusech a vlacích se obnovuje odbavení cestujících

10. 4. 2020 Autor: Jana Šafářová

Po Velikonocích budou autobusy opět otevírat přední dveře a řidiči cestující odbaví. Zároveň opět dojde k zavedení kontrol a možnosti zakoupení jízdného ve vlacích. V úterý 14. 4. tak končí toto dílčí mimořádné opatření, které Královéhradecký kraj spolu s dopravci přijal kvůli šíření onemocnění COVID-19. Cestující jsou nadále povinni dodržovat preventivní opatření.

„K obnově odbavování cestujících v autobusové dopravě jsme přistoupili díky zlepšení ve vybavení osob zajišťujících veřejnou dopravu ochrannými pomůckami, a i s ohledem na projevující se odpovědnost veřejnosti při dodržování hygienických potřeb a používání ochranných pomůcek. Zároveň bych chtěl moc poprosit veřejnost, aby nadále dodržovala pravidla nastavená jednotlivými dopravci, která mají za cíl nás vzájemně ochránit. Navíc pevně věřím, že je to i v souladu s postupným omezováním restrikce zavedené v rámci boje proti šíření onemocnění COVID-19,“ říká první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy.

Přestože rozsah autobusové dopravy se snížil o zhruba 15 procent a vlakové zhruba o 30 procent, obsazenost jednotlivých spojů je minimální. Cestující tak nemají problém udržovat si mezi sebou dostatečný odstup. Samozřejmostí je nošení roušky či jiného zakrytí obličeje. Královéhradecký kraj a dopravci cestujícím doporučují využívat desinfekčních prostředků ve veřejné dopravě a možnosti bezkontaktní platby jízdného prostřednictvím karty IREDO.

V závěru tohoto týdne předal Královéhradecký kraj autobusovým dopravcům 5 000 ks roušek pro zvýšení ochrany řidičů. Došlo také k distribuci velkého množství dezinfekčních prostředků, aby se cestující ve veřejné dopravě mohli cítit bezpečně.

Od 14. dubna bude obnoven prodej jízdních dokladů i ve spojích ČD. Podmínkou pro obnovení odbavení ve vlaku je vybavení zaměstnanců dopravce ochrannými pomůckami pro zajištění dostatečné oboustranné ochrany, pro kterou se v posledních dnech podařilo zajistit potřebné vybavení. I nadále se cestujícím doporučuje při nákupu jízdních dokladů maximálně využívat on-line kanály (e-shop ČD, aplikace Můj vlak) nebo pokladní přepážky a při platbě za jízdenky preferovat bezhotovostní platbu.

Soubory ke stažení