FAM & PRESS TRIP

17. 5. 2010 Autor: Ing. Lenka Menzelová, Bc. Klára Lakomá, oddělení cestovního ruchu

Do Královéhradeckého kraje zavítali čeští i zahraniční novináři a zástupci cestovních kanceláří a agentur

Ve dnech 12. – 14. května 2010 proběhl na turisticky významných územích Český ráj, Krkonoše a Podkrkonoší fam & press trip pro odborníky cestovního ruchu. Tuto poznávací cestu, která měla odborníkům představit ojedinělost a krásy území, uspořádal Královéhradecký kraj ve spolupráci s výše uvedenými regiony v rámci projektu „Cílená prezentace a propagace Královéhradeckého kraje jako celku“. Projekt je spolufinancován z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Prezentace se zúčastnilo přes 30 zástupců odborné veřejnosti z řad médií, cestovních kanceláří a cestovních agentur. Ze zahraničí přijalo pozvání 7 Poláků a 2 Holanďané (redaktoři časopisu Camper Reis Magazine). Během tří dnů měli účastníci možnost navštívit nejvýznamnější památky a turistická lákadla jednotlivých regionů. Nechyběl hrad Kost, zámek Humprecht, zámek Dětenice s jeho proslulou středověkou krčmou, Prachovské skály, Farmaceutické muzeum na Kuksu, Safari ve Dvoře Králové nad Labem a spousta dalších atraktivních míst.

Pro účastníky byl připraven také dobový kulturní program v podobě prohlídky města Jičína za doprovodu Albrechta z Valdštejna. Hrad a zámek Staré Hrady představila princezna a její pohádkoví kamarádi čarodějnice a skřítci. Ve stylové středověké krčmě v Dětenicích se všichni mohli přenést o několik století zpět do dob dávno minulých při tanci půvabných břišních tanečnic a vystoupení polykače ohňů.

Každý den čekala na účastníky ochutnávka tradičních regionálních gastrospecialit a tradičních potravinářských produktů. Za všechny uveďme v Českém ráji Lažaňské mošty a Lomnické uzeniny, v Podkrkonoší ochutnávku Miletínských modlitbiček a v Krkonoších krkonošské kyselo, vyráběné z chlebového kvásku. Polévku typickou pro tuto oblast můžete ochutnat v téměř každé krkonošské restauraci či horské hospůdce a výborně chutná nejen v zimě, kdy ji lidé vyhledávají na zahřátí po dni aktivně stráveném na lyžařském svahu

.

Jelikož vnímáme vzrůst oblíbenosti tradičních domácích výrobků, připravili jsme jejich prezentaci i v rámci tohoto tripu. Všichni mohli obdivovat krásu tradiční sklářské výroby Českého ráje. Každý účastník si z tripu odvezl dárek v podobě ručně vyrobených náušnic z vinutých skleněných perel. Krakonoš jako omluvu za propršený den, nabídnul všem bylinkové čaje ze své zahrádky na zahřátí a jako vzpomínku na jeho chloubu, které odjakživa vládne - Krkonoše – nejvyšší pohoří České republiky.

Své zážitky, jak pořadatele doufají, nyní zúčastnění uplatní při své budoucí práci a zajistí tak větší návštěvnost atraktivit Královéhradeckého kraje.


Regionální operační program

Investice







Fotogalerie