KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HOSTIL PRESS – TRIP DÁNSKÝCH NOVINÁŘŮ

10. 5. 2016 Autor: Jan Špelda

Stále více turistů ze Skandinávie zaznamenává za poslední dobu Královéhradecký kraj. Podle statistik se například návštěvníci ze severského Dánska vyšplhali až na pátou příčku v zahraničním příjezdovém cestovním ruchu. Předběhli je pouze blízcí sousedé ze Slovenska, Německa a Polska a také věční turisté s karavany, Holanďané.

Královéhradecký kraj na uvedená statistická data aktivně reaguje tak, aby potenciál návštěvnosti ještě zvýšil. Nejen, že se zúčastnil velkého veletrhu cestovního ruchu v dánském Herningu, ale na konci dubna přivítal také vybrané dánské novináře významných médií zaměřených na volný čas a cestování na několikadenním press tripu.

Novináři navštívili za doprovodu zástupců Královéhradeckého kraje Krkonoše, kde absolvovali přímo zimní výstup na Luční boudu, dále nově zrekonstruovaný barokní hospital Kuks, ZOO Dvůr Králové, Český ráj a prohlédli si také krajské město Hradec Králové. Při individuálních rozhovorech s redaktory v průběhu cesty vyplynulo, že dánské turisty nejvíce lákají v naší rozmanité krajině zejména horské a skalní lokality, dále výborná domácí regionální kuchyně, dobré české pivo a v neposlední řadě nadstandartní cenová dostupnost.

V průběhu následujících měsíců se zážitky a pozitivní ohlasy na Královéhradecký kraj s doporučením jako ideální lokality pro cestování promítnou do jejich novinářské a redakční činnosti.

Tím propagace kraje směrem do Skandinávie zdaleka nekončí. V dalším roce plánuje úsek cestovního ruchu navštívit znovu dánský veletrh a k tomu zřejmě přibude i propagace ve Švédsku v rámci velké sportovní události – Maratonu ve Stockholmu.

Mgr. Petra Stárková

Královévhradecký kraj

úsek cestovního ruchu

odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací