EuroregionTour 2014 Jablonec nad Nisou

25. 3. 2014 Autor: Ing. Hana Košťálová

Ve dnech 20. – 22. 3. 2014 se v prostorách jabloneckého Eurocentra konal již 14. ročník veletrhu Euroregiontour Jablonec nad Nisou. Každým rokem se veletrh rozrůstá a získává na popularitě jak u vystavovatelů, tak zejména u návštěvníků z Libereckého kraje, kterých v tomto roce přišlo cca 4800. Rostoucí oblibě napomáhá i skutečnost že tento veletrh nemá v severních Čechách prakticky žádnou konkurenci.

Letošní ročník se nesl v duchu motta „Po stopách letokruhů“, v rámci něhož se pořadatelům podařilo zajímavým způsobem skloubit turistiku, naučné stezky, lidovou architekturu, regionální výrobky i nadnárodní projekt Hřebenovka.

Svoji nabídku přijelo letos představit více než padesát vystavovatelů a řada řemeslníků, zejména výrobců regionálních produktů.

Královéhradecký kraj se tohoto veletrhu účastní pravidelně, v letošním roce nabídku bezplatné spoluúčasti v rámci společné krajské expozice využilo Muzeum betlémů v Třebechovicích pod Orebem, které na tomto veletrhu zastupovalo celé turisticky významné území Hradecko, a město Hořice v Podkrkonoší, zastupující turistickou oblast Podkrkonoší. Atraktivním oživením krajské expozice bylo stáčení Pravých hořických trubiček, jež si mohli návštěvníci i vyzkoušet. Ochutnávky sypaných trubiček doplňovala možnost zakoupení trubiček plněných.

Expozice Královéhradeckého kraje jednoznačně patřila k nejvíce navštěvovaným, návštěvníci opakovaně oceňovali široké spektrum nabízených informací (např. velký zájem o bezbariérového průvodce z řad hendikepovaných turistů a maminek s dětmi v kočárku nebo kvitování územních přesahů krajů zpracovaných cykloturistických map) a možnost dotázání se na podrobnější informace přímo na místě, bez nutnosti dalšího samostatného zjišťování.

K nejžádanějším materiálům patřily tradičně cykloturistické a turistické mapy, dále hrady a zámky, pevnosti a bunkry a památky Bitvy 1866. Dotazy nejčastěji směřovaly k tipům na výlety (cyklovýlety) a kulturní akce s dětmi, nové cyklostezce Hradec Králové – Kuks, rekonstruovaným a nově zpřístupněným památkám (Muzeum betlémů, Kuks, Babiččino údolí, Broumovský klášter) a židovským památkám.

Závěr: Účast na veletrhu EuroregionTour v Jablonci nad Nisou považuje úsek cestovního ruchu za velmi přínosnou. Účelnost a nutnost podpory propagace Královéhradeckého kraje v sousedních krajích vyplývá mimo jiné rovněž ze závěrů statistického šetření a monitoringu cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji prováděného agenturou STEM/MARK v letech 2011 – 2013.