Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. TTIP ve stínu Brexitu

TTIP ve stínu Brexitu

TTIP ve stínu Brexitu

Publikováno: 4.11.2016 , Autor: Kancelář Brusel

Ve čtvrtek 3. listopadu se na půdě Krajského úřadu v Hradci Králové konala debata k TTIP a budoucnosti Evropské unie po případném vystoupení Velké Británie

Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je navrhovaná smlouva o volném obchodu mezi EU a USA. V poslední době je velmi diskutovaná a má mnoho zastánců, ale i kritiků. Další otázkou je, jaká je budoucnost TTIP, pokud Velká Británie opravdu opustí Evropskou unii.

Jedním z hlasitých kritiků smlouvy je Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM. Ta se již několikrát vyjádřila, že smlouva je pro Evropskou unii nevýhodná. Dále vystoupil bývalý místopředseda Evropského parlamentu a v současnosti člen Evropského výboru regionů Oldřich Vlasák z ODS, který se ke smlouvě staví kladně, ale v zásadě i velmi pragmaticky. Oba poslanci se shodli na tom, že proces schvalování smlouvy a samotná smlouva je velmi složitým a komplexním dokumentem a že jeho schválení, či případné neschválení nepřipadá v úvahu v následujících měsících, natož do konce roku, jak avizoval ambiciózní plán Evropské komise.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zastupovala ředitelka Odboru obchodní politiky a mezinárodních ekonomických organizací MPO Lucie Vondráčková, která uvedla, že neví, zda Česká republika TTIP podpoří či nikoli, protože smlouva je stále v jednání a Česká republika se bude vyjadřovat k dokumentu jako celku, ikdyž samozřejmě v obecné rovině obchodní dohody MPO a ČR podporuje. Za Svaz průmyslu a dopravy ČR přišel ke kulatému stolu diskutovat zástupce ředitele Sekce mezinárodních vztahů Pavel Fára, který uvedl, že je obecně mýlkou, že svaz zastupuje pouze velké podnikatele, ale že jejich svaz zastupuje průřezově všechny velikosti společností. Co se týče mezinárodního měřítka, tak i velké české podniky jsou v měřítku mezinárodním pouze podniky středního typu. Svaz TTIP v zásadě podporuje, jelikož by měla přinést legislativní zjednodušení a vzájemné uznávání standardů.Ohledně Brexitu a smlouvě TTIP hovořil i Kryštof Kruliš, který pracuje jako analytik v Asociaci pro mezinárodní otázky. Uvedl, že Brexit lze stěží interpretovat jinak než jako vystavení velké nedostatečné současné podobě evropské integraci a TTIP považuje za příležitost pro sblížení dvou velkých ekonomik světa. Moderátorem debaty se ujal René Příhoda, delegát zastoupení Jihočeského a Královéhradeckého kraje v Bruselu, který uvedl, že dle jeho osobního názoru má TTIP mnoho kladů v odstranění tarifních i netarifních překážek vtransatlantických obchodních stycích, ale že je třeba pečlivě hlídat, aby standardy kvality zboží, dováženého do Evropské unie byly zachovány.

Akce byla organizována Zastoupením Královéhradeckého a Jihočeského kraje v Bruselu, Europe Direct Hradec Králové, Eurocentrem Hradec Králové a Krajským úřadem Královéhradeckého kraje.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.