Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropské kulturní bohatství a jeho budoucnost

Evropské kulturní bohatství a jeho budoucnost

Publikováno: 9.12.2016 , Autor: Jakub Tomek

Ve středu 30. listopadu se v prostorách Evropského parlamentu uskutečnilo setkání za účasti zástupců Evropské komise, Evropského parlamentu a UNESCO a dalších organizací.

Během setkání prezentoval památky Broumovska Jan Školník, který v roce 2004 založil Agenturu pro rozvoj Broumovska, která významně přispívá svoji činností k revitalizaci broumovského kláštera a okolí. Díky agentuře naleznete v klášteře uměleckou galerii, kavárnu, možnost ubytování a agentura pořádá v areálu i koncerty. V prostorách kláštera působí i univerzita třetího věku a pořádají se zde firemní akce a přednášky.


Na semináři vystoupila řada významných hostů jako velvyslanec České republiky v Belgickém království Jaroslav Kurfürst, poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová, vedoucí programu Creative Europe v Evropské komisi Karel Barták a v neposlední řadě broumovský děkan Martin Lanži a ředitel bruselské pobočky UNESCO Paolo Fontani. „Jsem velmi rád, že se toto setkání na půdě Evropského parlamentu mohlo uskutečnit. Je to další možnost, jak ukázat krásy České republiky i ostatním,“ řekl na úvod velvyslanec Jaroslav Kurfürst.


Ředitel bruselské pobočky UNESCO Paolo Fontani dodal, že „je třeba podporovat kulturu a kulturní rozvoj a toto setkání je jeden z příkladů, jakým způsobem prezentovat kulturu na půdě Evropského parlamentu, protože Evropský parlament je jedním z velkých hráčů při podporování kulturních památek.“. Paola Fontaniho také zaujalo, že broumovské kostely jsou zasazeny v chráněné krajinné oblasti.


Broumovská skupina kostelů v čele s broumovským benediktinským klášterem by se v budoucnu mohla dostat na seznam památek European Heritage Label, které spadá právě pod Evropskou komisi nebo na seznam kulturního dědictví UNESCO, ke kterému vede ještě dlouhá cesta v horizontu kolem pěti let.


K podpoře zapsání Broumovska na seznam světového kulturního dědictví UNESCO se v minulosti přidal i prezident republiky Miloš Zeman, ministr kultury Daniel Herman, kardinál Dominik Duka i bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.


Po skončení prezentací požádal o slovo jeden s pozvaných hostů, zástupce asociace sdružující subjekty k ochraně přírodního a kulturního dědictví Europa Nostra, Piet Jaspaert, který neskrýval své nadšení. „Jsem nadšený prezentací, kterou tady představil pan Školník. Spolupracuji s několika organizacemi z České republiky, a musím konstatovat, že na půdě Europa Nostra nejsou české subjekty tak aktivní, jako by mohly být a když vidím prezentaci pana Školníka, tak je to ukázkový příklad toho, jak by se měly české památky prezentovat,“ dodal.


Akci pořádalo spolu s poslancem Evropského parlamentu Tomášem Zdechovským, Zastoupení Královéhradeckého a Jihočeského kraje v Bruselu. „Je to jedinečná příležitost sejít se u jednoho stolu se všemi, kteří participují na zapsání Broumovska na seznam evropského kulturního bohatství UNESCO,“ říká Zdechovský.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.