Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Europoslanec Zdechovský potvrzen v čele evropských federalistů

Europoslanec Zdechovský potvrzen v čele evropských federalistů

Publikováno: 18.11.2016 , Autor: Jitka Fialová

Praha – Dne 10. listopadu 2016 se konal již VII. Kongres Unie evropských federalistů v České republice, kde byly za přítomnosti zástupců různých evropských organizací a významných hostů z prostředí diplomacie a ekonomických multilaterálních institucí probrány další cíle této vlivné organizace. Kongresem byl jednoznačně potvrzen mandát současného předsedy a europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) až do listopadu roku 2019.

Cílem federace není rušení a potlačení národních identit, ale vědomí sounáležitosti, posilování demokratických principů, respekt a úcta k právu a vzájemná spolupráce,“ vysvětluje znovuzvolený předseda UEF Tomáš Zdechovský, který byl tento týden vEvropském parlamentu zvolen i za předsedu skupiny sdružující všechny europoslance do 40 let.

„Mezi naše další priority bude patřit důraz na nutnost udržení 27členné EU a budeme tlačit i na důsledné promýšlení otázek zahraniční politiky EU i budoucího vývoje Společné bezpečnostní a obranné politiky EU. Hlavním cílem je dokončení Hospodářské a měnové unie, jehož součástí je výzva pro ČR stát se členem eurozóny nejpozději v roce 2022,“ vyjmenovává Zdechovský.

Kongres dále potvrdil mandát místopředsedy Libora Roučka, bývalého místopředsedy Evropského parlamentu a poradce frakce S&D a místopředsedkyně diplomatky Jany Šimkové. Třetím místopředsedou byl zvolen Karel Schwarz, předseda Evropské aliance proti chudobě vČR.

Evropská unie umí našim občanům pomáhat

„Do budoucna se chceme více zaměřit na seznamování veřejnosti se skutečnými ději na evropské politické scéně, k čemuž budeme pořádat různá setkání a semináře v konferenčních prostorách ústředních orgánů státní správy, na krajských a městských úřadech i universitách,“ objasňuje výstupy Kongresu generální sekretář UEF Ivo Kaplán.

Češi vnímají Evropskou unii spíše jako zbytečný byrokratický aparát. „Chci lidem i nadále ukazovat, že Evropská unie umí našim občanům pomoci a také to dělá,“ říká Zdechovský a jako příklad uvádí zavedení evropského systému včasného varování při pátrání po pohřešovaných dětech či svou práci na přijetí nadstavbové evropské dálniční známky zjednodušující a hlavně zlevňující cestování na zahraniční dovolenou či boj sautomobilovými podvody pomocí jednotného systému car-passů.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.