Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Studie na šetrnou inovaci a změnu tradičních metod

Studie na šetrnou inovaci a změnu tradičních metod

Studie na šetrnou inovaci a změnu tradičních metod

Publikováno: 23.11.2016 , Autor: Patrick Zamlar

Dne 10. listopadu 2016 se v budově generálního ředitelství Evropské komise pro výzkum a inovaci konal workshop, na kterém se prezentovaly výsledky studie na šetrnou inovaci a změnu tradičních metod.

Šetrná inovace je taková inovace, která se soustředí na zákazníka, je tudíž levná a dostupnější. Jedná se tedy o cenově dostupnou technologii pro širokou veřejnost.

Jedním z prvních vynálezů, který spadá do kategorie „šetrné inovace“ je Peek (the Portable Eye Examination Kit – přenosná souprava pro oční vyšetření), což je aplikace pro chytré telefony, která dokáže provést oční testy na místě a pacient tak nemusí chodit k doktorovi. Stačí se pouze dívat do obrazovky telefonu a ten již testy provede sám. Tuto revoluční aplikaci spoluvytvořil britský doktor Andrew Bastawrous, který do té doby bojoval s tím, aby dostal objemná zařízení pro oční testování do odlehlých oblastí v Keni. Vytvořil tedy Peek a od té doby s ním již provedl na 5000 očních testů pro dospělé na keňském venkově. Hlavní rozdíl je v tom, že předchozí lékařská zařízení na provádění očních testů byla rozměrná, drahá a křehká.

Na workshopu byl také prezentován projekt sportovního hřiště, které odvádí a následně ukládá vodu. Právě travnatá fotbalová hřiště mají v tomto ohledu velký potenciál a v Holandsku je již několik těchto "úložných boxů pro vodu" úspěšně zavedeno. Na okraje hřiště se umístí schránky, do kterých po dešti odteče z hrací plochy voda, ta se ve schránkách uloží, neodtéká z nich pryč, a tak se poté může dále využít.

Šetrný způsob je nejen levnější, ale také chytřejší, účelem, ale i výsledkem výroby těchto vynálezů je větší dostupnost pro zákazníky.

Současná šetrná řešení v Evropě jsou levnější značky obchodních řetězců, např. Lidl. Jedním z důvodů, který vedl k zavedení těchto levnějších alternativ, byla mj. finanční krize.

Dnes drahé produkty díky šetrné inovaci mohou být v budoucnu podstatně levnější – lednička by stála 35 eur, auto 2000 eur a žárovka dokonce 0 eur. Avšak s takto levnějšími a dostupnějšími výrobky se také musí počítat s o něco horším designem či materiálem, který sloužil k výrobě těchto produktů.

Nezbytné je v šetrné inovaci pokračovat, protože profesionální „západní“ řešení jsou daleko od dosahu začínajících ekonomických zákazníků z ekonomicky slabších zemí.

Je však těžké být šetrný a zároveň inovativní, jelikož inovace je drahá. Proto tak výroba dalších šetrných a zároveň pokrokových výrobků představuje do budoucna značnou výzvu.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.