Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Akce v Bruselu
  3. Potenciál oběhového hospodářství na regionální a národní úrovni

Potenciál oběhového hospodářství na regionální a národní úrovni

Potenciál oběhového hospodářství na regionální a národní úrovni

Publikováno: 22.11.2016 , Autor: Patrick Zamlar

Dne 9. listopadu 2016 se v budově Stálého společného zastoupení evropských regionů Tyrolska, Jižního Tyrolska a Trenta konal seminář na téma potenciálu oběhového hospodářství na regionální a národní úrovni.

Hlavními cíli snahy těchto regionů je zredukování odpadu na minimum a snížení tlaku na životní prostředí, které je momentálně množstvím vyprodukovaného odpadu významně zatíženo.

Na podporu této iniciativy se chystá využití větších investic z EFSI (Evropský fond pro strategické investice). Tyto finanční prostředky ve výši 55 miliard euro by měly být poskytnuty do roku 2020.

Již zmíněná částka by měla primárně sloužit k financování přeshraničních projektů.

Velmi důležitý je pak v tomto případě nejen národní, ale hlavně regionální přístup. Regionální autority jsou v dobré pozici na zavedení opatření, která mohou vylepšit stav životního prostředí a vytvořit tak efektivní fungující model oběhového hospodářství. Tento druh hospodářství je v současné době brán jako jediná cesta ven z právě probíhající ekonomické krize. Na odpad se zde nahlíží nejen jako na zátěž pro životní prostředí, ale také jako na potencionální zdroj, který může tím, že se bude opakovaně používat, přinést užitek jak firmám, tak obcím a regionům. Pračky, mobilní telefony, to vše se dá vhodně recyklovat.

Příkladem města s dobrým a efektivním třídícím modelem jsou finské Helsinky.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.