Setkání s prof.PhDr.Vladimírem Wolfem

22. 7. 2009 Autor: Miroslav Brát

Během investigace kontaktů projektu Paměť Evropy se jeho autor Mirek Brát setkává s profesorem Vladimírem Wolfem (* 1942), bývalým děkanem Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Profesor Wolf, který v 80. letech 20. století působil jako archivář národního podniku TEXLEN v Trutnově, publikoval v roce 1985 v suplementu „K novým a nejnovějším dějinám národního podniku TEXLEN TRUTNOV“ zajímavý příspěvek “Řečtí emigranti ve lnářských závodech Trutnovska…“ Spoluautorem příspěvku byl Josef Kmoníček.

„Motivací pro napsání Vámi zmíněného příspěvku v supplementu byla snaha zachytit dějiny textilního průmyslu na Trutnovsku ze širokého úhlu pohledu. Textilní průmysl to nejsou pouze technologie, ale i lidé, kteří tyto technologie uvádějí v život. Pokud bych mohl použít moderní výraz, pak to byla snaha zachytit lidské zdroje textilního průmyslu. A proč jsem příspěvek zúžil na téma řeckých emigrantů? Byly to moje sympatie k Řekům. S obdivem jsem sledoval nelehké osudy těchto lidí. Po čase jsem mezi Řeky v TEXLENU našel i kamarády a přátele“, říká profesor Wolf. Dodejme k jeho slovům, že v 50. letech 20. století pracovalo v závodech TEXLENU na 400 Řeků a Řekyň. Uvážíme – li, že celkový počet zaměstnanců TEXLENu byl okolo 5 500 lidí, potom téměř 10 % tvořili řečtí emigranti.

„Řecká komunita ve lnářských závodech na Trutnovsku se stala nemalou posilou v řešení problému nedostatku pracovních sil, stala se i zajímavou demografickou skutečností…Z hlediska dějin politického, etnického, kulturního a společenského vývoje se stali Řekové fenoménem, který se výrazně zapsal do historie lnářského průmyslu celého Trutnovska…“ citace z materiálu supplementa.

Profesor Vladimír Wolf přislíbil pomoci s bibliografií, která se týká vzniku řecké komunity v Československu v 50.lLetech 20. století a jež by mohla tvořit jeden z odborných výstupů projektu Paměť Evropy – ve stopách odkazu bratří Cyrila a Metoděje.

Text a foto Mirek Brát

Soubory ke stažení