Setkání J.E. velvyslance Řecké republiky Konstantina Kokosise s hejtmanem Královéhradeckého kraje Bc. Lubomírem Francem.

29. 8. 2009 Autor: Miroslav Brát

Ve čtvrtek 27. srpna 2009 proběhlo v prostorách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje setkání J.E. velvyslance Řecké republiky Konstantina Kokosise s hejtmanem Královéhradeckého kraje Bc. Lubomírem Francem. Celé setkání se uskutečnilo v duchu idejí projektu Paměť Evropy, jehož cílem je navázání partnerských vztahů mezi Královéhradeckým krajem a regionem severního Řecka, odkud do bývalého Československa ve druhé polovině 20. století přicházely tisíce řeckých utečenců.

Ve čtvrtek 27. srpna 2009 proběhlo v prostorách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje setkání J.E. velvyslance Řecké republiky Konstantina Kokosise s hejtmanem Královéhradeckého kraje Bc. Lubomírem Francem. Celé setkání se uskutečnilo v duchu idejí projektu Paměť Evropy, jehož cílem je navázání partnerských vztahů mezi Královéhradeckým krajem a regionem severního Řecka, odkud do bývalého Československa ve druhé polovině 20. století přicházely tisíce řeckých utečenců. Právě v této době se na našem území historicky poprvé vytvořila velká řecká komunita. Na území Královéhradeckého kraje se tyto komunity utvářely například ve Dvoře Králové n.L., Trutnově a dalších městech. „Původním cílem projektu Paměť Evropy byl současný monitoring řecké komunity na území Královéhradeckého kraje. Ukazuje se však, že celý projekt má více životaschopných prvků, které mohou vést k zajímavému partnerství Královéhradeckého kraje se řeckým regionem“, řekl na setkání hejtman Lubomír Franc. „Kromě monitoringu řecké komunity má projekt dvě základní aktuální linie. První z nich je navázání vztahů mezi konkrétními lékařskými pracovišti v Řecku a Královéhradeckém kraji. Tuto oblast navázání česko-řeckých kontaktů zajišťuje můj spolupracovník MUDr.Dimitris Kačaras. Druhou oblastí je možnost vzájemné hospodářské spolupráce. Na setkání byli přítomni zástupci krajské hospodářské komory i představitelé českých firem z Královéhradeckého regionu, které mají zájem na hospodářských kontaktech se řeckou stranou. Bylo dohodnuto, že v blízké budoucnosti proběhne na půdě krajské hospodářské komory pracovní setkání představitelů těchto firem s pracovníky obchodního oddělení řeckého velvyslanectví“, vysvětluje autor celého projektu Mirek Brát. Česko – řeckého setkání se zúčastnili i zástupci řecké komunity ze Dvora Králové n.L. a další občané, kteří patří do druhé či třetí generace řecké emigrace. Historik profesor Vladimír Wolf předal panu velvyslanci v upomínku sborník se článkem týkajícím se pracovního uplatnění řeckých emigrantů v textilním průmyslu, na kterém kdysi pracoval jako podnikový archivář n.p.Texlen Trutnov . „Na naše společné setkání nás dovedly smutné události v Řecku před více než půlstoletím. Vím, že naši občané byli tehdy v Československu vlídně přijati. Idea zaznamenání jejich osudů v rámci projektu Paměť Evropy má podporu nejen našeho velvyslanectví, ale i řecké vlády“, řekl velvyslanec Kokosis.

Jednotlivé etapy projektu Paměť Evropy lze sledovat na webové prezentaci Královéhradeckého kraje www.kr-kralovehradecky.cz, kde na projekt upozorňuje speciální odkazová ikona.

Fotogalerie