Umělý trávník a socha sv. Jana Nepomuckého pro české krajany žijící v Srbsku

28. 5. 2013 Autor: Kateřina Kupečková

Betonový plácek u zákládní školy v Kruščici, kterou navštěvují i děti českých krajanů v srbském Banátu nahradí začátkem prázdnin kvalitní umělý trávník. Ten jim pořídí Královéhradecký kraj, který českou menšinu žijící v srbských obcích Kruščica, Česko Selo a Bela Crkva dlouhodobě podporuje. Kraj do Srbska též posílá sochu svatého Jana Nepomuckého, která vznikla ve Střední průmyslové škole kamenické a vyzdobí kostel v obci Česko Selo.

České krajany žijící od 19. století v severním Srbsku Královéhradecký kraj dlouhodobě podporuje. Jedním z úspěšných krajských projektů byla například podpora studia Kristýny Tesařové z Českého Sela na hradeckém gymnáziu.

Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého byla vytvořena za pomocí 3D robotizovaného obráběcího stroje střední školy kamenické v Hořicích se skenovacím zařízením určeným k opracování kamene. V kostele v Českém Sele bude instalována v období svátku slavného českého světce v polovině května.

Umělý trávník bude sloužit při základní škole v Kruščici. Travnatý koberec je z produkce společnosti Juta ze Dvora Králové.

Oba dary v září "pokřtí" během své návštěvy právě královéhradecký hejtman.

Fotogalerie