Návštěva hejmana krajanů v Srbsku

13. 8. 2009 Autor: Kateřina Kupečková

Hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc přijal pozvání českých krajanů z obcí Češko Selo a Kruščica a od 3. do 7. srpna 2009 odjel společně se starostou obce Čermná nad Orlicí Josefem Bezdíčkem do Srbska. Cílem cesty bylo seznámení pana hejtmana s projekty realizovanými za přispění Královéhradeckého kraje, oblastmi a možnostmi budoucí podpory.

Po příjezdu delegaci přivítal starosta obce Češko Selo, pan Ladislav Tesař a konala se společná večeře v Beli Crkvi.

V úterý 4. srpna se pan hejtman setkal s představiteli obce Bela Crkva a jednalo se o možné podpoře projektu na zavedení kanalizace a čističky v obci Kruščice. Dále se delegace seznámila s Českou maticí, sídlící v Bele Crkvě, která sdružuje místní Čechy, vydává publikace v češtině a vytváří kulturní program české menšiny. Zajímavá byla také návštěva místního katolického kostela, který vyžaduje rekonstrukci. V odpoledních hodinách se delegace přesunula do Kruščice a seznámila se s obcí a již realizovanými projekty, nad kterými měl KHK záštitu - Základní škola Sava Muncan, fotbalové hřiště a přilehlé zázemí FK Ratar. Delegace se seznámila se spolkem Česká beseda v Kruščici a jednalo se o projektu zavedení kanalizace a čističky v obci Kruščice. Na závěr jednání proběhlo setkání s místními novináři.

Ve středu 5. srpna se konal celodenní program v obci Češko Selo – české vesnici, ve které se pan hejtman rovněž seznámil s již realizovanými projekty. V obci česko Selo delegace navštívila místní muzeum a sdružení České besedy. V odpoledních hodinách se jednalo o další finanční podpoře Kristiny Tesař, studentky Biskupského gymnázia a projednávala se možnost pomoci místním zemědělcům.

Na závěr návstěvy ve čtvrtek 6. srpna se delegace přesunula do Bělehradu na Ambasádu Česke Republikya setkala se s velvyslankyní, J.E. PhDr. Hubáčkovou. Hlavním tématem jednání byly připravované projekty českých krajanů v Srbsku a zmíněna byla rovněž otázka výuky češtiny v této oblasti. Velvyslanectví přislíbilo pomoc při realizaci dalších projektů.