Studijní cesta představitelů budoucích místních akčních skupin (MAS) z regionu Banát v KHK

21. 8. 2013 Autor: Kateřina Kupečková

V termínu 18.-21.8.2013 se v rámci projektové aktivity uskutečnila 4. studijní cesta představitelů budoucích místních akčních skupin (MAS) regionu Banát a regionální rozvojové agentury Banát v Královéhradeckém kraji.

Projekt je realizován ve dvou fázích. V první fázi projektu dojde k realizaci studijních návštěv srbských partnerů v KHK. Ve druhé fázi projektu bude realizována studijní návštěva představitelů KHK do regionu Banát.

V rámci čtvrté návštěvy navštívili Královéhradecký kraj představitelé z budoucích místních akčních skupin: Ljubomir Bogunović z obce Nova Crnja, Dragan Ćapin z města Zrenjanin, Dejan Mijatov z obce Novi Kneževac, Svjetlana Marković z obce Žitište a představitelé regionální rozvojové agentury Banát.

Cílem návštěvy bylo seznámení srbských partnerů s činností Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. – seznámení formou prezentace a praktického představení metody LEADER.

Mimo jiné byly představitelům ze Srbska prezentovány příklady realizovaných projektů z programu LEADER a jiných fondů EU: Město Pilníkov – areál a sportovní hřiště při ZŠ v Pilníkově, farma a penzion Karel Skutil, veterinární pohotovostní služba MVDr. Julie Kultová, Obec Batňovice – komunitní centrum – škola a hřiště, Firma NYTRON, s.r.o. – výrobní a administrativní prostory společnosti pro potřeby výroby, prezentace a školení.

Srbští partneři měli možnost setkat se s partnery z území MAS (zastupci starostů, NNO, příspěvkových organizací a soukromých podnikatelů) a diskutovat nad vybranými tématy a získat tak zkušenosti, které jsou potřebné pro zakládání místních akčních skupin v Srbsku.

Srbská delegace též navštívila Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky (MMR ČR), kde byl prezentován projekt "Posilování absorpčních kapacit regionu Banát (Srbsko)". Irena Živković vyjádřila, odkazujíce se na obdobné historické zkušenosti a kulturní a historické blízkosti obou zemí, zájem regionu Banát a Ministerstva pro místní rozvoj Srbska o přenos transformačních zkušeností, zkušeností s místním a regionálním rozvojem, regionalizací, přípravou a správou evropských fondů atd.

Ing. arch. Daniela Grabműllerová (ředitelka odboru evropských záležitostí MMR ČR) vyjádřila jménem MMR ČR zájem podpořit iniciativu spolupráce a navrhla v rámci říjnové návštěvy srbských partnerů v ČR zorganizovat kulatý stůl za účasti představitelů Královéhradeckého kraje, Centra EP, srbského ministerstva pro místní rozvoj a RDA Banát. Na tomto jednání budou navrženy možnosti konkrétní spolupráce.

Fotogalerie