Evaluační mise projektu Posilování absorpčních kapacit regionu Banát (Srbsko)

25. 11. 2013 Autor: Kateřina Kupečková

V termínu 9.-15.11.2013 se v rámci projektové aktivity uskutečnila závěrečná evaluační mise.

Hlavním cílem evaluační mise projektu Posilování absorpčních kapacit regionu Banát (Srbsko) bylo vytyčení dalších oblastí spolupráce, projednání nových projektů a začlenění subjektů z Bosny a Hercegoviny do vytvořené platformy mezinárodní rozvojové spolupráce.

Za Královéhradecký kraj se cesty zúčastnili pracovníci rozvojové agentury Centrum EP Bc. Karel Šimek a Ing. Pavel Šubrt.

V rámci zahraniční pracovní cesty se jednalo s představiteli obce Kruščica (Dragutin Jovanović), České besedy Kruščica (Jozef Irović), s občany obce Česko Selo (v čele s Ladislavem Tesarem) či projektovým specialistou z Kragujevce, s nimiž se hodnotili výstupy dosavadní spolupráce, jednalo se nad budoucími společnými projekty v rámci spolupráce Královéhradeckého kraje s regionem Banát a s českou menšinou v okolí města Bela Crkva.

V Bělehradě se účastníci sešli konzulkou Veronikou Senjukovou ohledně hodnocení výstupů dosavadní spolupráce, informování o aktivitách, prioritách spolupráce s Banátem a dalším postupu spolupráce.

Závěrečná jednání evaluční mise proběhla v Banja Luce (hlavní město Republiky srbské BiH) s partnerskou agenturou RDA Banát a agenturou RARS Banja Luka. Na jednání se projednávala konkrétní podoba budoucí třístranné spolupráce mezi Královéhradeckým krajem, Republikou srbskou Bosny a Hercegoviny a Banátem. Zástupci agentur se sešli s ministrem pro ekonomické vztahy a regionální spolupráci Igorem Vidovićem a dalšími zástupci vlády Republiky srbské BiH.

Na Velvyslanectví ČR v Sarajevu se zástupci agentur setkali s velvyslancem Tomášem Szunyogem a konzulkou Olgou Zdrálkovou. Hlavním cílem setkání bylo informovat velvyslanectví o rozvojových aktivitách a možnostech jejich finanční podpory, projednání budoucí třístranné spolupráce a shromáždění dalších podnětů pro rozšíření projektových aktivit atp.

Fotogalerie