Posilování absorpčních kapacit regionu Banát (Srbsko)

17. 6. 2013

Posilování absorpčních kapacit regionu Banát (Srbsko)

Dotační titul

Dotace ze státního rozpočtu ČR na rok 2013 v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce české republiky

Období realizace 01/2013 – 12/2013

Cíl projektu

Záměrem projektu je pomoc regionu Banát s přípravou procesu regionalizace a vstupu do EU. Obecným cílem je posílení absorpčních kapacit regionu Banát prostřednictvím předání zkušeností činností Královéhradeckého kraje a jednotlivých partnerských organizací, které jsou zapojeny do projektu – regionální rozvojová agentura CEP, Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje, Místní akční skupina Království - Jestřebí hory a Technologické centrum Hradec Králové. Projekt má za cíl zahájit hlubší a intenzivnější spolupráci, která by měla vyústit v rozšíření spolupráce a vzniku nových společných projektových záměrů. Projekt bude realizován prostřednictvím studijních cest, při kterých budou partnerské organizace srbského Banátu seznamovány s činností a působením organizací na české straně.

Posilování absorpčních kapacit regionu Banát (Srbsko)

Republika Srbsko patří mezi prioritní země transformační spolupráce. Projekt je v souladu s průřezovými tématy Koncepce ZSR ČR 2010-2017, je zaměřen na následující klíčová témata: demokratické formy vládnutí, podpora demokracie, demokratická transformace vládnutí.

V současné době se plně rozvíjí partnerství a spolupráce Královéhradeckého kraje a srbského regionu Banát. Projekt akcentuje na zapojení místních obyvatel do vládnutí prostřednictvím přenosu zkušeností činnostmi Místních akčních skupin (MAS) KHK a zároveň podporuje posilování systému partnerské země a zvyšování absorpčních kapacit regionu Banát. Důležitou roli v projektu mají místní samosprávy, které jsou spolu s RRA Banát klíčovými partnery na srbské straně, neboť jsou základem pro budoucí proces regionalizace a regionální a rurální rozvoj.

Projekt je zaměřen na předání zkušeností KHK s procesem ekonomické a politické transformace. Královéhradecký kraj přináší do projektu vlastní politické, ekonomické a společenské zkušenosti. Projekt se snaží tuto unikátní zkušenost zúročit a pomoci partnerskému regionu při překonání obtíží v procesu společenské, politické a hospodářské transformace.

Rozpočet

Celkový rozpočet projektu je 1 099 337,00 Kč. Dotace z prostředků ZRS ČR tvoří 45,5% (500 000,00 Kč), z rozpočtu Královéhradeckého kraje 43,2 % (475 337,00 Kč) a z rozpočtu srbské Vojvodiny 11,3 % (124 000,00 Kč).

Fotogalerie