U Vrchlabí stabilizují svahy, plánují se opravy opěrných zdí

11. 11. 2013 Autor: Jiří Hošna

Podél silnice z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna končí v listopadu první fáze stabilizace skalních svahů. V příštím roce budou tyto práce pokračovat a navíc začnou silničáři podél komunikace druhé třídy rekonstruovat i další úseky opěrných zdí. Na oba projekty jsou vyčleněny desítky milionů korun, které kraj získal z Evropské unie.

„V letošním roce se podařilo provést zhruba jednu třetinu prací na stabilizaci skalních svahů. Zbytek se udělá v příštím roce. Náklady na tento projekt dosahují asi 23 milionů korun. Připravujeme také rekonstrukci dalších opěrných zdí, kde podle projektu předpokládáme náklady kolem 50 milionů korun. Vysoutěžená cena ale bude nižší,“ řekl náměstek hejtmana Karel Janeček, který má na starosti oblast dopravy.

Silnice mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem patří k důležitým a nejvytíženějším komunikacím v regionu. Každoročně po ní jezdí do horského turistického střediska statisíce návštěvníků. Kraj již v minulých letech investoval mimo jiné právě do oprav opěrných zdí podél této cesty desítky milionů korun.

Královéhradecký kraj se stará o zhruba 3300 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Do oblasti dopravy každoročně investuje stovky milionů korun. Z evropských finančních zdrojů již získal kraj na modernizaci své silniční sítě zhruba dvě miliardy.