Titul Starosta roku 2013 putuje do Královéhradeckého kraje

30. 10. 2013 Autor: www.erasvet.cz

Vítězem pátého ročníku soutěže Era Starosta roku se stal Antonín Novotný z obce Podbřezí v Královéhradeckém kraji. Titul převzal včera v pražské Malostranské besedě z rukou loňské vítězky Vlasty Mokré a ředitele Kanceláře představenstva ČSOB Ondřeje Škorpila. Porotu si Antonín Novotný získal svým neobyčejně lidským a efektivním přístupem k vedení obce.

Společně s prestižním titulem získal také 250 000 korun do obecního rozpočtu a tradiční Rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce. Hodnotící komise se rozhodla udělit také zvláštní povodňovou cenu Janu Bostlovi, starostovi Kvíčovic v Plzeňském kraji za jeho osobní nasazení při mimořádné situaci. Novinkou byla i finanční podpora od Ery pro obce všech pěti finalistů.

Do pátého ročníku soutěže o nejlepšího starostu obce do 2000 obyvatel bylo přijato 77 nominací, ze kterých vzešlo pět finalistů - Růžena Balláková z obce Svatý Jan nad Malší v Jihočeském kraji, Josef Mikulášek z obce Sloup v Jihomoravském kraji, Antonín Novotný z obce Podbřezí v Královéhradeckém kraji, Radim Sršeň z obce Dolní Studénky v Olomouckém kraji a Zdeněk Valenta z obce Březno v Ústeckém kraji. Obce všech finalistů navštívili před závěrečným hlasováním zástupci hodnotící komise, kteří poté jednohlasně zvolili vítězem soutěže Era Starosta roku 2013 Antonína Novotného z obce Podbřezí. Porotu si získal svým lidským a efektivním přístupem k vedení obce, odhodláním v práci pokračovat i odvahou k novým přístupům.

„Rozhodnout, který z finalistů je ten nejlepší, je těžké. Každý ze starostů se snaží dělat pro svou obec to nejlepší, každý z nich k tomu má ale jiné osobní předpoklady a hlavně reálné podmínky. V případě Antonína Novotného se však jeho starostenská práce výjimečně snoubí s pokorou vůči životu a pozitivním přístupem ke všemu, co dělá," komentuje rozhodnutí porotců členka hodnotící komise Jitka Švejcarová, manažerka Společenské odpovědnosti Ery.

Antonín Novotný je starostou obce Podbřezí od roku 1994. Za téměř 20 let ve funkci se mu podařilo rozvinout malou obec na úroveň moderního maloměsta, ve kterém se daří komunitnímu životu. Pro své obyvatele je vzorem i v péči o rodinu. Sám vychoval osm vlastních dětí a těší se z více než dvaceti vnoučat. V obci prosadil Montessori mateřskou školku, o kterou je mezi místními i přespolními rodiči obrovský zájem. Na svém starostovi občané oceňují jeho široký záběr a zájem o stabilní vedení obce, schopnost naslouchat a porozumět názorům ostatních, obrovskou píli a pracovitost, pokoru i hrdost na svou obec.

Ani ostatní finalisté však neodcházeli z Malostranské besedy s prázdnou. Letos poprvé získal každý z nich od Ery pro svou obec 20 tisíc korun. „Jsme moc rádi, že díky podpoře Ery můžeme již popáté vyhlásit nejlepšího starostu roku, ale také poprvé předat finanční prémii všem finalistům. Hodnotící komise obce všech pěti finalistů navštívila, seznámila se s jejich aktivitami i plány, a mohla tak dát doporučení pro využití této finanční částky," říká Renáta Vondráková z Nadace VIA.

Svatý Jan nad Malší by tak mohl prostředky využít na venkovní posilovací stroje, Podbřezí na obnovu parku před obecním úřadem a Dolní Studénky na plánovací setkání s veřejností. Březno může podporu investovat do organizace Hubertovy jízdy a obec Sloup do nákupu sekačky pro údržbu fotbalového hřiště.

„V letošním ročníku jsme hodnotili nižší počet nominací. Významným důvodem byly červnové povodně, které zasáhly řadu obcí. Zároveň se komise při pročítání došlých nominací setkávala s příběhy vyzdvihující nasazení starostů v boji s touto pohromou a odstraňováním následků. Rozhodli jsme se proto udělit zvláštní cenu poroty za osobní nasazení při zvládání situace spojené s povodněmi," říká Zuzana Kalátová, tisková mluvčí Ery a Poštovní spořitelny. Zmíněnou cenu a finanční podporu na odstraňování povodňových škod ve výši 50 tisíc korun získal starosta obce Kvíčovice v Plzeňském kraji Jan Bostl.

O soutěži

Do soutěže Era Starosta roku své starosty či starostky nominují přímo obyvatelé obcí. Soutěž je určena výhradně starostům obcí do 2000 obyvatel a svým podpisem ji musí podpořit alespoň dvacet osob, které zde trvale nebo přechodně žijí. Vítěz, kterého vybírá hodnotící komise na základě podmínkami soutěže stanovených kritérií, získává nejen titul Era Starosta roku a jeho symbol rychtářské právo, ale také 250 tisíc korun pro svou obec. Členy hodnotící komise v roce 2013 byli Josef Bernard (Sociologický ústav AV ČR), Daniela Brůhová (Český rozhlas Dvojka), Jan Hanák (farář Bohdalice, dokumentarista, novinář), Jiří Humplík (Deník), Táňa Hlavatá (Nadace VIA), Pavel Mička (Agora CE, o. p. s.), Vlasta Mokrá (starostka obce Násedlovice a Era Starostka roku 2012), Ivan Ryšavý (Moderní obec) a Jitka Švejcarová (Era).

Soutěž Era Starosta roku probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašuje Era ve spolupráci s Nadací VIA.

Další informace k ocenění a k obci Podbřezí najdete na http://www.podbrezi.cz/new/news.php?extend.1992.2