Pevnost Dobrošov začne letos spravovat Královéhradecký kraj

7. 2. 2014 Autor: Eva Jouklová

Stát letos bezúplatně převede dělostřeleckou tvrz Dobrošov na Náchodsku včetně objektů stálého těžkého opevnění na Královéhradecký kraj. Smlouvu s ministerstvem obrany už podepsal hejtman Lubomír Franc. Kraj tak získá nemovitou národní kulturní památku.

Návrh smlouvy schválilo 3. února krajské zastupitelstvo. Jejím podpisem se kraj zavazuje, že dalších deset let bude získané nemovitosti udržovat a využívat je jako muzeum československého opevnění. „Tvrz i další objekty dnes spravuje Regionální muzeum v Náchodě coby příspěvková organizace kraje. Tak to i zůstane,“ řekl Josef Dvořák, krajský radní pro oblast investic. Kraj také nesmí tvrz pronajímat a využívat ji komerčně. Návštěvníci budou, tak jako dřív, platit za prohlídku přiměřené vstupné – 80 korun dospělí a 40 korun děti.

Webové stránky pevnosti Dobrošov: rmn.wz.cz/Pevnost-Dobrosov.html


Stavba dělostřelecké tvrze u stejnojmenné vsi Dobrošov, která leží mezi Náchodem a Českou Čermnou, byla zahájena v září 1937. Patřila k páteřnímu obrannému systému československého opevnění na severní hranici Československa. Od roku 1968 je v pevnosti expozice československého opevnění. Tvrz nebyla dokončena.