Obce mohou žádat o dotace v Programu obnovy venkova

11. 11. 2013 Autor: Jiří Hošna

Obce se mohou se svými projekty začít ucházet o dotace z Programu obnovy venkova. Královéhradecký kraj chce na příští rok pro tyto účely uvolnit 25 milionů korun, záměr ještě budou schvalovat zastupitelé. Obce v regionu každoročně z těchto dotací financují například stavby nových silnic, chodníků, veřejného osvětlení, zeleně či rekonstrukce škol.

„Kraj již v Programu obnovy venkova za uplynulých devět let poskytl ze svého rozpočtu malým obcím téměř 400 milionů korun. Je to pro nás jeden z prioritních dotačních titulů, který se nám daří zachovávat i přes nepříznivou ekonomickou situaci z posledních let. Královéhradecký kraj je jedním z mála regionů, které tento dotační titul vypisují v tak velkorysé výši,“ řekl náměstek hejtmana Otakar Ruml.

V letošním roce kraj v tomto programu rovněž rozdělil mezi obce 25 milionů korun, když původní patnáctimilionovou dotaci o deset milionů korun navýšil. Není tedy vyloučené, že při dobrých výsledcích hospodaření poskytne další finance dotačnímu programu i v příštím roce. Obce mohou o dotace žádat od 11. listopadu 2013 do 13. prosince 2013. Žádosti musí letos předkládat ve speciálním elektronickém systému, veškeré informace najdou na webových stránkách http://dotace.kr-kralovehradecky.cz/.

Zájem o dotace z programu obnovy venkova každoročně několikanásobně převyšuje finanční prostředky, které kraj může ze svého rozpočtu vyčlenit. Loni například kraj evidoval 296 žádostí za 214 milionů korun. Nakonec podpořil celkem 163 žádostí v objemu 40 milionů. V loňském roce například dostaly na zateplení obecního úřadu téměř 600 tisíc korun Mokrovousy a půlmilionová dotace na zateplení sportovního a společenského centra šla i do Dolní Radechové. Dotaci ve výši 760 tisíc korun pak dostal Osek na opravu místní komunikace a přes 700 tisíc korun putovalo také do Kunčic na opravu chodníku.