Mírná zima ušetří kraji desítky milionů korun

14. 2. 2014 Autor: Martina Götzová

Díky mírné zimě ušetří Královéhradecký kraj desítky milionů korun. Celkové náklady na zimní údržbu v Královéhradeckém kraji od začátku listopadu loňského roku do konce ledna činily 57,4 milionů korun. Téměř dvakrát tolik, tedy 109 milionů korun, stála údržba v předcházející zimní sezóně za stejné časové období. Uspořené finance pak půjdou opět do údržby silnic.

Mírná zima ušetří kraji desítky milionů korun
„Díky tomu, že je letošní zima o poznání mírnější, doposud nebylo tolik mrazivých období a počasí je k silnicím přívětivější, zaznamenáváme úspory v desítkách milionů korun a stejně tak je i menší spotřeba soli,“ řekl náměstek hejtmana a radní pro dopravu Karel Janeček. Během 52 posypových dní od listopadu do ledna spotřebovali silničáři 4 883 tun soli, což je o 6 684 tun soli méně než v předchozím zimním období za daný časový úsek.

Zimní údržba neprobíhá v takovém rozsahu, v jakém bývá v tomto období zvykem. Na druhou stranu mají ale silničáři nyní možnost věnovat se úpravám silniční vegetace (prořezy stromů, keřů a jejich likvidace), údržbě příkopů a odvodnění silnic, včetně oprav a seřezávání krajnic. Pracují také na zvýšení bezpečnosti provozu: opravují svodidla, montují a opravují směrové sloupky. Samozřejmě také mohou plánovat a připravovat letní údržbu (sečení, zametání, atd.)

I když zima ještě neskončila, všechny případně ušetřené peníze by měly jít znovu do údržby silnic. „Ušetřené peníze půjdou například na rozšíření prací se silniční zelení (sečení), zvýšení bezpečnosti provozu (více svodidel, směrových sloupků) nebo na samotnou údržbu, popř. opravy silnic, nátěry vozovek, velkoplošné opravy atd.,“ uzavírá Janeček.