Krajští silničáři dnes v Krkonoších poprvé vyjeli na zimní údržbu

6. 11. 2013 Autor: Jiří Hošna

První sypač vyjel dnes ráno na údržbu silnice ve směru Pec pod Sněžkou. Pro královéhradecké silničáře to byl první zásahový den a začátek období zimní údržby. Na Trutnovsku se objevily smíšené přeháňky a teploty od plus dvou do mínus dvou stupňů Celsia.

„Krajští silničáři jsou na nadcházející zimu dobře připraveni. Ve skladech mají na 18 tisíc tun soli a 20 tisíc tun písků a posypové drtě. Z garáží může v případě potřeby vyrazit na zasněžené silnice 110 sypačů s radlicemi, 40 nakladačů a deset sněhových fréz. V kraji bude během letošní zimy opět nepřetržitě sloužit 15 dispečerských stanovišť,“ řekl náměstek hejtmana Karel Janeček.

V loňském období krajští silničáři zasahovali během 67 zimních dnů. Zimní údržba tehdy vyšla na zhruba 190 milionů korun, což bylo o deset milionů korun pod průměrem. Obvykle nejdříve začíná zimní údržba na vozovkách v nejvyšších polohách kraje - na silnicích u Pomezní či Hoffmanovy boudy či právě kolem Pece pod Sněžkou nebo na vrcholcích Orlických hor.

Krajští silničáři provádí zimní údržbu na celkem 3753 kilometrech silnic. V majetku Královéhradeckého kraje jsou silnice druhých a třetích tříd o celkové délce 3322 kilometrů.