Kraj zachová šestileté gymnázium ve Dvoře Králové

14. 1. 2014 Autor: Jiří Hošna

Šestileté gymnázium ve Dvoře Králové nad Labem zůstane zachováno. Místí firmy totiž poskytly ekonomické záruky pro další fungování této školy. Krajští radní se proto rozhodli veřejnosti a dvorským zastupitelům vyhovět a přehodnotili své dřívější rozhodnutí o postupném utlumení šestiletého oboru. Definitivní rozhodnutí ještě vydá ministerstvo školství.

„Kraj se snaží postupovat citlivě při každém případném utlumení či sloučení školy. V tomto případě dostal od firem a veřejnosti ve Dvoře Králové záruky, že bude garantováno ekonomické fungování šestiletého gymnázia. Je to výjimečný případ, kde kraj zvažoval všechny možnosti a nakonec se rozhodl dát víceletému oboru šanci prokázat svou životaschopnost,“ uvedla krajská radní pro oblast školství Táňa Šormová.

Krajská rada v pondělí zrušila své dřívější rozhodnutí o utlumení šestiletého gymnázia. Ve Dvoře Králové tak bude nadále fungovat společně se čtyřletým. Útlum šestiletého oboru měl pomoci zejména základním školám ve Dvoře Králové a v okolních obcích, ze kterých žáci na dvorské víceleté gymnázium odcházeli.

Optimalizace krajského školství nicméně bude v dalších letech pokračovat. „Školskou síť je nezbytné nadále přizpůsobovat pokračujícímu poklesu počtu žáků vycházejících z devátých ročníků základních škol. Kvůli úbytku žáků se během posledních čtyř let v kraji již některé školy slučovaly a vzhledem k očekávanému vývoji je nutné v tomto trendu pokračovat, Jinak nebudou školy konkurenceschopné a ekonomicky stabilizované,“ dodala krajská radní Táňa Šormová.