Kraj plánuje rekonstrukci silnice mezi Borohrádkem a Chocní

7. 1. 2014 Autor: Jiří Hošna

Silnice druhé třídy z Borohrádku na Choceň by se v tomto roce měla dočkat kompletní rekonstrukce. Náklady na její opravu budou činit 36 milionů korun. Většinu financí na stavbu chce Královéhradecký kraj získat z Evropské unie.

„Jde o třetí a závěrečnou etapu projektu rekonstrukce silnice II/317 mezi Borohrádkem a Čermnou nad Orlicí. Kraj ji uskuteční, pokud se mu podaří získat evropskou dotaci. Rekonstrukce se bude týkat asi 3,7 kilometru dlouhého úseku, který začíná před obcí Čermná a končí na hranicích našeho regionu,“ řekl náměstek hejtmana Karel Janeček, který má na starosti oblast dopravy.

Silničáři zde odfrézují starou vozovku a položí nové asfaltobetonové vrstvy. Součásti stavby bude i rekonstrukce odvoňovacího systému včetně propustků, dále nové dopravní značení a vegetační úpravy. Rekonstrukce bude navazovat na stavbu kanalizace, kterou v daném úseku bude na jaře realizovat obec Čermná nad Orlicí.

Mezi Borohrádkem a Čermnou již silničáři provedli dvě etapy rekonstrukce. Naposledy zde v loňském roce opravili bezmála tříkilometrový úsek za 25 milionů korun. Tato etapa navázala na dříve opravenou část silnice na křižovatce u Šachova a vede k Velké Čermné. Náklady na první etapu v roce 2011 činily zhruba 24 milionů.

Královéhradecký kraj se stará o zhruba 3300 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Do oblasti dopravy každoročně investuje stovky milionů korun. Z evropských finančních zdrojů již získal kraj na modernizaci své silniční sítě zhruba dvě miliardy.