Kraj dá pět milionů zemědělcům či na ochranu přírody

5. 12. 2013 Autor: Jiří Hošna

Pět milionů korun rozdělí v příštím roce Královéhradecký kraj mezi projekty z oblasti životního prostředí a zemědělství. Dotační programy financují například aktivity zaměřené na hospodaření s odpady, ochranu ohrožených živočichů a rostlin ve volné přírodě, podporu včelaření nebo vzdělávací aktivity zaměřené na ochranu životního prostředí. Záměr již schválili v listopadu krajští zastupitelé.

„Žádosti do sedmi dotačních programů bude možné podávat od 27. ledna do 28. února 2014. Nově byl vyhlášen program Obnova a technické zajištění stávajících návesních vodních nádrží, který pomáhá financovat rekonstrukci vodních ploch a toků v obcích. Velkému zájmu se každoročně těší dotační program Praktická péče o přírodní prostředí, zdroje a produkty, ve kterém, mimo jiné, mohou žádat včelaři na pořízení včelařského vybavení,“ uvedl náměstek hejtmana Otakar Ruml.

V roce 2013 kraj rozdělil mezi dvě desítky včelařů a včelařských organizací jeden milion korun. Dotační program Propagace životního prostředí a zemědělství nově podporuje prodej potravin „ze dvora“ přímo od zemědělců. Královéhradecký kraj také v letošním roce mimo jiné podpořil nákup traktoru s čelním nakladačem pro sběrný dvůr obce Záměl částkou 350 tisíc korun, dále pak například poskytl dotaci 45 tisíc korun Středisku ekologické výchovy SEVER na propagaci regionálních zemědělských výrobků.

Zájemci o dotace mohou získat informace na speciálním krajském dotačním portálu.