Hejtman otevřel novou budovu třebechovického betlému

6. 9. 2013 Autor: Jiří Hošna

Po zhruba dvou letech budou moci lidé opět spatřit unikátní třebechovický betlém. Významná kulturní památka našla domov v nové budově muzea za více než 45 milionů korun. Většinu financí se na tento projekt podařilo získat z Evropské unie. Nové muzeum betlémů v Třebechovicích dnes otevřel hejtman Lubomír Franc.

„Proboštův betlém v Třebechovicích patří mezi nejvýznamnější památky v Královéhradeckém kraji. Nově postavená budova muzea poskytne tomuto unikátnímu dílu, návštěvníkům i zaměstnancům důstojné zázemí,“ řekl hejtman Franc.

V centru Třebechovic pod Orebem se zboural zchátralý objekt muzea betlémů a na jeho místě postavilo město nový dům. V něm budou k vidění, kromě vyhlášeného Proboštova betlému, i další městské sbírky a betlémy, pro něž dosud nebyly prostory. Muzeum je jedinečným odborným pracovištěm specializovaným na dokumentaci statických a mechanických betlémů.

Třebechovický Proboštův betlém je jediným betlémem v České republice prohlášeným za národní kulturní památku. Celý betlém včetně mechanismu byl vytvořen ze dřeva před více než sto lety a tvoří ho více než dva tisíce vyřezávaných dílů. Třebechovické muzeum betlémů se specializuje na dokumentaci statických a mechanických betlémů, existuje od roku 1925.

Fotogalerie