Do modernizace silnic na Vrchlabsku půjde dalších 300 milionů

23. 9. 2013 Autor: Jiří Hošna

Necelých 300 milionů korun půjde do dalších rekonstrukcí silnic na Vrchlabsku. Oprav by se tak měla v letech 2014 a 2015 dočkat vozovka mezi Studencem a Dolní Brannou a silnice první třídy Nerudova – Nádražní ve Vrchlabí. Modernizace komunikací je součástí projektu na rozšíření vrchlabské průmyslové zóny, kde působí závod Škoda Auto. Akci financuje Královéhradecký a Liberecký kraj společně se státem.

„Rekonstrukce silnice mezi Studencem a dolní Brannou by měla být hotová do konce příštího roku, náklady budou činit 183 milionů korun. V případě silnice ve Vrchlabí se zpracovává projektová dokumentace na jednu rekonstrukci a dvě nové okružní křižovatky, z nichž jedna bude součástí nového mostu přes Labe. Stavební povolení by mělo být vydáno do poloviny roku 2014, rekonstrukce by se měla uskutečnit pravděpodobně v roce 2015 a bude stát 115 milionů korun,“ řekl krajský radní pro oblast investic Josef Dvořák.

Letos v září již začaly rekonstrukce silnic mezi Horkami u Staré Paky a Studencem a úseku Dolní Branná – Kunčice. Náklady na tyto stavby činí 72 milionů korun. Celkové náklady na projekt rozšíření průmyslové zóny Vrchlabí se pohybují kolem 383 milionů korun – 75 procent uhradí stát, zbytek bude investovat Královéhradecký a Liberecký kraj.

V minulosti se již na území regionu podařilo úspěšně realizovat podobný projekt a vybudovat zónu Solnice – Kvasiny. Díky miliardovým investicím se zde podařilo vylepšit infrastrukturu a vytvořit tisíce pracovních míst. Rychnovsko tak dlouhodobě v regionu patří k oblastem s nejnižší nezaměstnaností.