Zveme vás na vernisáž portrétů osobností první republiky

26. 9. 2018

Na vernisáži spojené se křtem publikace a kalendáře s názvem Tváře první republiky budou představeny portréty významných osobností Královéhradeckého kraje, které spoluvytvářely samostatný československý stát. Slavnostní večer u příležitosti oslav století se uskuteční 4. října v kině Bio Central v Hradci Králové od 18 hodin.

„Připomeneme si čtrnáct výjimečných žen a mužů z našeho kraje, kteří se narodili ještě za Rakousko-Uherska, ale snili o samostatném Československu. Mnozí z nich měli rozhodující vliv na vznikající demokratický stát, jiní významně utvářeli své okolí a určovali umělecké směry, přicházeli s užitečnými vynálezy a stali se průkopníky moderní průmyslové doby“, říká hejtman kraje Jiří Štěpán.

Jejich portréty, mezi nimiž jsou vynikající umělci, ale také voják, vizionářský starosta a politik, obětavý lékař, geniální vynálezce, podnikatel i všestranný sportovec, ztvárnila výtvarnice Jana Bačová Kroftová. Autorkou celého projektu je publicistka Lenka Jaklová.

Na výstavě můžete zhlédnout kresby osobností: Karel Čapek, Josef Čapek, František Ulrich, Josef Vanický, Rudolf Medek, Alois Rašín, František Kupka, Otakar Španiel, Anna Macková, Karel Poláček, Emerich Rath, Sláva Vorlová, František Karel Janeček a František Kinský.

V rámci slavnostního večera se uskuteční projekce archivních filmů a dokumentu o T. G. Masarykovi. Na akci přijali pozvání i potomci některých osobností, zástupci muzeí a galerií, historici a badatelé.

Soubory ke stažení