Zorientovat se v krajské kultuře pomůže nová brožura

20. 6. 2022

Kulturní program vybraných institucí cílící na ukrajinské rodiny přehledně shrnuje brožura Kraj pro Ukrajinu. Vytvořil ji odbor kultury a památkové péče Královéhradeckého kraje pro uprchlíky z válkou sužované Ukrajiny, aby se co nejlépe seznámili s novým prostředím.

 

„Dění na Ukrajině vyvolalo silnou odezvu napříč českou kulturní scénou. Brožura Kraj pro Ukrajinu je faktickou i symbolickou pomocí našeho kraje a všech zapojených kulturních organizací. Je kompletně v ukrajinštině, dostupná nejen online a seznamuje zájemce s krajskými městy, jejich kulturou a programy, které pro uprchlíky nabízí muzea, divadla, knihovny a další kulturní instituce,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast kultury Martina Berdychová.

Brožura shrnuje kulturní program vybraných institucí a cílí na ukrajinské rodiny s dětmi, které zpočátku neměly na území Královéhradeckého kraje žádný kontakt. Také usnadňuje orientaci v kulturních organizacích, které pro občany z Ukrajiny pořádají řadu benefičních kulturních akcí, shromažďují materiální pomoc nebo pro ně vytváří speciální programy.

Letáček Kraj pro Ukrajinu, regionální kulturní pomoc Ukrajině je dostupný online v příloze nebo tištěný mimo jiné v Muzeum východních Čech, Galerii moderního umění, Divadlu Drak nebo Bio Centrálu. Tištěné výtisky po domluvě také rozdává Oblastní charita Hradec Králové přímo mezi ukrajinské rodiny.

Podrobnosti k programům kulturních institucí v ukrajinštině:

• Muzeum východních Čech v Hradci Králové – Музей Східної Богемії у Градці Кралове 

• Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové – Навчально-наукова бібліотека у Градці Кралове

• Divadlo Drak – Театр Drak

• Církev československá husitská – Чехословацька гуситська церква

• Hradecká kulturní pátračka – Градецький культурний квест

• Nábleší – Барахолка (блошиний ринок)

Informace k jednotlivým akcím v češtině jsou dostupné na webu prokreativitu.cz nebo na stránkách a facebooku jednotlivých institucí.

Soubory ke stažení