Zoo Dvůr Králové posílá dalšího nosorožce do Afriky. Eliška pojede už v neděli

24. 6. 2016

V neděli 26. června pošle ZOO Dvůr Králové dalšího nosorožce dvourohého ze svého chovu do Tanzanie. Podpoří tam jednu z pouhých tří populací tohoto kriticky ohroženého druhu v celé zemi. Samice Eliška se vrátí do oblasti, odkud před desítkami let bývalý ředitel ZOO Dvůr Králové Josef Vágner přivezl její předky.

Zoo Dvůr Králové posílá dalšího nosorožce do Afriky. Eliška pojede už v neděli
Posláním moderních zoologických zahrad je vracet zvířata zpět do volné přírody a pomáhat jim žít v jejich původním prostředí. Je to jeden ze způsobů, jak můžeme předejít vymírání živočišných druhů na naší planetě,“ popisuje význam ochranářských projektů ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas.

Tříletou samičku vzácného nosorožce dvourohého přepraví Zoo Dvůr Králové ve spolupráci se společností DHL v neděli 26. června. Speciální letadlo typu B757 bude připraveno pouze pro Elišku, doprovod, leteckou posádku a zásoby krmiva.

Jsme nadšeni, že máme příležitost podílet se na transportu tohoto úžasného zvířete zpět do jeho domoviny v Africe a že tak společnost DHL může významně přispět k záchraně ohroženého nosorožce dvourohého,“ uvádí Ken Allen, generální ředitel společnosti DHL Express.

Transport bude zahájen v neděli ráno převozem Elišky z dvorské zoo na letiště v Lipsku, odkud ji čeká přímý let na Kilimandžáro. Po přistání v Tanzanii ji od jejího nového domova v Národním parku Mkomazi dělí přibližně pět hodin jízdy. Po úspěšné aklimatizaci se Eliška připojí ke skupině dvorských nosorožců přivezených do Mkomazi v roce 2009.

Samice Deborah, která přicestovala ze Dvora, už v Tanzanii porodila dvě mláďata, obě samičky,“ uvádí Tony Fitzjohn, který v Mkomazi vede záchrannou stanici pro nosorožce. „Jsem velice rád, že Eliška poputuje právě k nám. Spolupráce se Zoo Dvůr Králové přináší skvělé výsledky a Eliška nám pomůže posílit jednu z pouhých tří populací nosorožců, které dnes v Tanzanii jsou,“ dodává Tony Fitzjohn.

Záštitu přesunu udělil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a podpořila ho například britská velvyslankyně v ČR, paní Jan Thompson, vietnamská zpěvačka Thu Minh, kmotr Elišky herec Josef Dvořák, modelka Monika Leová a také dárci, kteří přispěli na konto WILDLIFE, z něhož Zoo Dvůr Králové financuje své ochranářské projekty.

Foto a text: Zoo Dvůr Králové