Známe vítěze krajského kola Logické olympiády. Do celostátního finále postupuje 11 soutěžících

14. 11. 2018

Za přispění Královéhradeckého kraje se v Hradci Králové uskutečnilo krajské kolo 11. ročníku Logické olympiády, jejímž pořadatelem je Mensa České republiky. Ve třech kategoriích se utkalo 158 nejúspěšnějších soutěžících v regionu, kteří v nominačním kole obstáli v konkurenci 2 493 dětí z celého Královéhradeckého kraje.

Známe vítěze krajského kola Logické olympiády. Do celostátního finále postupuje 11 soutěžících

„Olympiáda si klade za cíl odhalovat skryté talenty a rozvíjet v žácích samostatné a kreativní myšlení. Neméně důležitou rolí je upozorňovat veřejnost na to, že tento typ myšlení je prospěšný celé společnosti a měla by mu být věnována náležitá pozornost. Jsem proto velmi ráda, že Královéhradecký kraj je významným partnerem této soutěže,“ uvedla náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast školství Martina Berdychová.

V kategorii 3. až 5. ročníků základních škol zvítězil Nicolo Simoni ze ZŠ Sion J. A. Komenského v Hradci Králové. První místo mezi žáky druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií triumfoval Matouš Pokorný z Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové. Mezi soutěžícími ze středních škol zvítězil Štěpán Šafr z Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové. Do celostátního finále, které se uskuteční 26 listopadu v Míčovně Pražského hradu, postupuje z Královéhradeckého kraje 11 soutěžících.

V Logické olympiádě nerozhodují naučené znalosti, ale přirozené rozumové schopnosti, které soutěžící aplikují v logických úlohách.

Mensa je mezinárodní nevládní organizace založená v roce 1946 v Oxfordu, která sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Česká pobočka Mensy existuje od roku 1991 a nyní má téměř 5 700 členů. Zabývá se mimo jiné vzděláváním dětí, podporuje rozvoj nadaných dětí po celé republice, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní tábory a jiné akce pro děti a jako jediná Mensa na světě zřizuje vlastní osmileté gymnázium pro nadané studenty.

Fotogalerie