Známe nové laureáty ceny sociálních služeb

19. 9. 2021

Výroční plakety Ceny sociálních služeb Královéhradeckého kraje mají svého majitele. V rámci Svátku seniorů, který se uskutečnil 16. září na Pivovarském náměstí v Hradci Králové, představitelé kraje již po jedenácté ocenili jednotlivce, města i organizace za činnosti v oblasti sociálních služeb.

„Jsem si vědom, jak je péče o všechny, kteří se bez pomoci druhých neobejdou, a vůbec práce v oblasti sociálních služeb nesmírně náročná a důležitá. Chceme ocenit, a hlavně zviditelnit jednotlivce, organizace, města a další, kteří svojí dlouholetou prací nebo mimořádným počinem pomáhají a zkvalitňují život ostatním a přispívají ke kvalitě a dostupnosti sociálních služeb pro obyvatele našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Královéhradecký kraj se tak tradičně připojuje k Mezinárodnímu dni seniorů, který každoročně připadá na první říjnový den, organizací dne Svátku seniorů. Letošní se uskutečnil 16. září a u této příležitosti hejtman Martin Červíček a náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast předali Ceny sociálních služeb Královéhradeckého kraje.

„V letošním roce jsme se kromě ocenění osobností v oblasti sociální práce zaměřili i na oblast služeb poskytovaných v komunitách, které se významným způsobem snaží o přechod klientů z ústavní péče k přirozenému prostředí tak, aby klienti mohli žít co nejvíce plnohodnotný život a dále na oblasti rozvoje služeb a péče o ohrožené děti. Oceněným upřímně gratuluji, ale velké poděkování patří všem, kteří zkvalitňují život našim spoluobčanům, protože by se bez jejich pomoci neobešli,“ řekla náměstkyně Berdychová.

Královéhradecký kraj také letos mimořádně ocenil za vysoké pracovní nasazení pracovníky v sociálních službách za výpomoc v době výskytu onemocnění COVID-19, zejména v domovech pro seniory a v domovech pro osoby se zdravotním postižením. Jedná se celkem o 59 ošetřovatelek a ošetřovatelů, zdravotních sester a sociálních pracovníků, kteří vynaložili značné úsilí ve své organizaci a podíleli se na zajištění jejího chodu.

Seznam oceněných v jednotlivých kategoriích pro rok 2021:

Osobnost v oblasti sociální práce a v sociálních službách

Simona Dolková, bývalá vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví v Dobrušce

Kateřina Forejtková, vedoucí Intervenčního centra Hradec Králové

Petr Hejzlar, ředitel organizace Péče o duševní zdraví

Radka Kobrlová, sociální pracovnice DD Lampertice

Jana Králíková, koordinátorka MZ pro reformu psychiatrické péče

Antonín Stanislav, ředitel Domova důchodců Tmavý Důl

 

Osobnost a poskytovatel v rámci služeb poskytovaných v komunitě

Oblastní Charita HK

Centrum terénních programů Královéhradeckého kraje organizace Laxus

 

Osobnost a poskytovatel v rámci péče o ohrožené děti

Zdeňka Rykrová, in memoriam; za systematickou práci a rozvoj v oblasti pěstounské péče

Marie Borecká, pěstounka na přechodnou dobu

Dana Fučíková, dobrovolnice

Projekt: Íčka stríčka Oslýčka, SAS Vrchlabí

Fotogalerie