Známe mistry republiky v grafických disciplínách

6. 6. 2018

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky v Hradci Králové hostila účastníky 26. ročníku soutěže Mistrovství České republiky v grafických disciplínách. Nejúspěšnější žáci krajských kol z celé České republiky prokazovali své dovednosti ve čtyřech soutěžních disciplínách počítačové a klávesnicové gramotnosti.

Smyslem celého klání je porovnání dovedností žáků v efektivním ovládání klávesnice počítače desetiprstovou hmatovou metodou, ověření jejich znalostí souvisejících se zpracováním dokumentů v textovém editoru a dovedností zaznamenávat mluvené slovo.

„Soutěže tohoto typu podporují zájem žáků o počítačovou gramotnost a pedagogy motivují ke kvalitní výuce grafických disciplín ve školách. Zvyšuje se tak počítačová a klávesnicová gramotnost žáků obchodních akademií. Soutěž jim umožňuje srovnání v celorepublikovém měřítku. Příprava na soutěž je vede také k důležitým návykům, jako je pravidelná a soustavná práce, pečlivost a soustředěnost,“ říká náměstkyně hejtmana pro oblast školství Martina Berdychová.

Pozvání v roli patronů soutěže přijali bývalí reprezentanti České republiky v grafických disciplínách manželé Zaviačicovi, kteří svou celoživotní edukační činností podporují výuku grafických disciplín ve školách a soutěžení v těchto disciplínách. I díky nim má tato soutěž tak bohatou historii.

Mezi nejúspěšnější žáky škol našeho kraje patří Jakub Danielka z Obchodní akademie v Kostelci nad Orlicí se čtvrtým místem v kategorii korektura textu a Adéla Vlková z Obchodní akademie Trutnov. Obsadila ve stejné kategorii třináctém místo. Jana Nývltová z Obchodní akademie Náchod vybojovala jedenácté místo v kategorii wordprocesing.

Známe mistry republiky v grafických disciplínách

náměstkyně Martina Berdychová s ředitelkou školy Janou Vitvarovou (vlevo) slavnostně záhájily soutěž

Známe mistry republiky v grafických disciplínách

předávání ocenění úspěšným žákům

Známe mistry republiky v grafických disciplínách

průběh soutěže