Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

13. 7. 2020

Královéhradecký kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Českým svazem stavebních inženýrů, Českou komorou architektů a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR Hradec Králové vypsal 17. ročník soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje 2020.

Cílem soutěže je seznámit širokou odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architekturou a projektováním v Královéhradeckém kraji. Soutěž slouží k podpoře kvalitní komplexní realizace velkých i malých staveb v kraji a zviditelnění stavebních a projekčních firem, které v regionu působí.

Do soutěže bylo přihlášeno 15 staveb, které nyní posoudí hodnotitelská komise. Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční na podzim tohoto roku.

Soupis staveb přihlášených do soutěže „STAVBA ROKU 2020“ Královéhradeckého kraje

Modernizace vzdělávacího a výcvikové středisko HZS KHK ve Velké Poříčí

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Základním posláním polygonu je výcvik a školení lezení a práce nad volnou hlubinou nejen profesionálních hasičů, ale nově se zde budou moci zdokonalovat také dobrovolní hasiči a zástupci dalších složek IZS. Objekt je navržen tak, aby maximum vnitřních i vnějších ploch sloužilo pro výcvikové aktivity. Najdeme zde i cvičnou studniční šachtu nebo přestavitelné polygony stísněných prostor, část polygonu je možné bezpečně zaplavit či zakouřit. Náš tým si vytkl za cíl respektovat jasně definovaný účel a z něho odvozené mimořádné rozměry a proporce objektu, na druhou stranu ale v žádném případě nerezignovat na architektonické řešení dominantního objektu. Z hlavní kvádrové červené hmoty je na nároží orientovaném k hlavnímu vstupu do areálu výtvarně „odejmut“ ostře řezaný objem, takto komponované železobetonové plochy jsou využity pro vnější lezeckou výcvikovou stěnu, která je tak zároveň jedním z mnoha zevně viditelných „podpisů“ hasičského záchranného „řemesla“ na budově.

Rozhledna Velká Deštná

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Turistická rozhledna na nejvyšším vrcholu Orlických hor - Velké Deštné (1115 m.n.m), inspirovaná charakteristickými klimatickými podmínkami. Deštěm a větrem!

Proudy deště hnané větrem byly transformovány do tenkých tyčových prvků konstrukce rozhledny. Různé směry dešťových přívalů se propisují do směrů prvků, které se kříží na jednotlivých stěnách. Určující přírodní živly jsou připomenuty také větrným rukávem na vrcholové plošině a lavičkou ve tvaru kapky, v patě věže.

Plášť rozhledny se dynamicky proměňuje podle úhlu pohledu z exteriéru i interiéru. Tříramenné schodiště stoupá mezi polo-transparentními stěnami až do předposledního podlaží. Odtud na vrcholovou plošinu vede úzké točité schodiště, coby poslední moment napětí před vrcholem. Pak se již návštěvníkům otevře ničím nerušený panoramatický výhled do široké krajiny.

Rekonstrukce internátu FVZ Hradec Králové

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Objekt internátu Akademika Heyrovského ve správě Armádní Servisní, příspěvkové organizace (AS-PO) slouží stejně jako před rekonstrukcí potřebám Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové především jako vojenské ubytovací zařízení pro studenty FVZ a jako zázemí pro ostatní útvary či instituce ministerstva obrany. Ve výškové, 16-ti podlažní budově byly provedeny kompletní stavební úpravy interiéru a práce na zateplení obvodového pláště a střechy. V rámci těchto prací byla provedena výměna výplní otvorů za nová plastová a hliníková okna a sestavy, byly provedeny nové konstrukce podlah a stěn, dále nová sociální zázemí. Kompletně nově byly provedeny rozvody TZB vč. rozsáhlých rozvodů a nejnovějších technologií slaboproudých instalací. Došlo k m

Došlo k modernizaci výtahů a technologií výměníkové stanice s kotelnou a k vybudování parkoviště.

Rekonstrukce a dostavba Střediska volného času Trutnov

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Záměrem bylo upravit a doplnit stávající objekt sportovní haly Na Nivách (č. p. 568) a vytvořit tak moderní, bezpečný, víceúčelový a originální objekt Střediska volného času Trutnov (SVČ Trutnov), který bude sloužit dětem, mládeži i další veřejnosti. Cílem bylo vytvořit prostředí, které bude stimulovat cílené i spontánní volnočasové aktivity zejména dětí a mládeže. Propojením jednotlivých prostor, umožnuje docílit toho, že se lidé v objektu i celém areálu navzájem mohou inspirovat, podněcovat a stimulovat. Zároveň návrh zohledňuje fakt, že volnočasové aktivity podléhají trendům, v čase se proměňují, a vyskytuje se množství netradičních aktivit.

Malé lázně v Bělovsi, Náchod

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Stavba „Malých lázní“ v Náchodě - Bělovsi se sestává z repliky původní historické vily „Komenský“ a ryze soudobé přístavby kolonády s pítky, poskytujícími léčivou minerální vodu z vrtů Běla a Jan. V objektu vily se nachází kavárna, výstavní prostor s expozicí o historii lázeňství v Bělovsi a městské informační centrum. Jedná se o první kroky směřující k návratu lázeňství do této lokality, která lázeňskou historií byla proslulá. Na kolonádu navazuje park s pobytovým parterem doplněný např. o vodní prvek, zimní pítko, relaxační zónu a volnou krajinu s regionálním biocentrem a rozlivovými loukami.

Stavba Malých lázní je součástí realizovaného projektu AQUA MINERALIS GLACENSIS. Hlavním cílem je vytvoření Česko-polského lázeňského okruhu využívajícího potenciálu unikátních minerálních vod. Partnerskými městy Náchoda jsou Město Hronov, Duszniki Zdroj, Kudowa Zdroj.

Revitalizace kulturní památky roubeného kostela sv. Mikuláše v Hradci Králové

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Unikátní dřevěný kostel sv. Mikuláše byl v roce 1935 transferován z východního Slovenska do Hradce Králové. V roce 2013 započala rozsáhlá předprojektová příprava obnovy tohoto sakrálního areálu, díky níž se podařilo vyvrátit o kostele několik tradovaných mýtů a zjistit jeho skutečné stáří. V průběhu navazujících projekčních prací bylo rozhodnuto propojit tradiční restaurátorské postupy s využitím moderních technologií, které by zajistily trvanlivost díla i bezpečnost celé stavby. Veškerá technická zařízení byla navržena tak, aby nenarušovala vnímání stavby a byla plně reverzibilní.

Zcela unikátní byl záměr instalovat pod vnější plášť roubeného kostela stabilní hasící plynové zařízení a zařízení pro úpravu jeho vnitřního klimatu. Dále byl kostel doplněn skrytým hromosvodem a elektronickým zabezpečovacím systémem. Oprava areálu včetně restaurování skvostné interiérové výmalby kostela a mobiliáře byla realizována v letech 2016-2019. Od ukončení prací je činnost zařízení na úpravu vlhkosti v interiéru dlouhodobě sledována a vyhodnocována.

Vila nad řekou, Nové Město Nad Metují

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Rodinná vila, diskrétně vsazená do koruny opukového srázu nad řekou Metují, svým pojetím neokázale zhmotňuje funkcionalistické vize zadavatelů stavby: „Kvalitní materiály, přiměřené dispozice, žádná zbytečná zdobnost.“ Třípodlažní hmota je z větší části zahloubená pod úroveň terénu. Zároveň je však díky centrálnímu atriu i při zachování požadovaného soukromí svých uživatelů dům plně prosvětlen.

Součástí jednotného harmonického celku je i na míru vyráběný nábytek a další kvalitně provedené řemeslné práce nejen v interiéru, ale i v exteriéru, který zdobí impozantní kamenná zeď z opuky, vytěžené při stavbě domu. Nevšední filantropický rozměr pak celé realizaci dodává vybudování veřejně přístupného parčíku s vyhlídkou v navazující části pozemku.

Nástavba, přístavba a stavební úpravy základní školy v Dobřanech

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Základní škola se nachází v centru obce Dobřany, na její návsi, která je tvořena historickými objekty – kostel, fara, historické chalupy a stodoly, semknuté kolem volného prostranství se zastávkou. Navržená nástavba III.NP se snaží o co nejšetrnější překročení původního objemového měřítka stavby tak, aby se jejím zvětšením co nejméně narušil komorní ráz podhorské vesnice, které dominuje barokní kostel.

Dispozice v novém podlaží nástavby vesměs kopíruje, komunikačně a konstrukčně navazuje na základní dispoziční trojtrakt spodních podlaží. Bylo vytvořeno několik nových moderních speciálních i kmenových učeben a celkově byla budova upravena na současné požadavky pro správné užívání základní školy v dnešní době i do budoucna.

Rekonstrukce Tyršova mostu v Jaroměři

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Tyršův most v Jaroměři z roku 1932 převádí místní komunikaci III. třídy přes řeku Labe. Jedná se o nemovitou kulturní památku „silniční most Tyršův“ zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky.

Most je obloukový jednopolový s horní mostovkou. Nosná konstrukce mostu je tvořena segmentovou klenbou ze železobetonu. Čelní zdi jsou z lomového kamene s kvádrovým obkladem. Mostní těleso je doplněno čtyřmi osvětlovacími pylony. Rozpětí klenby je 24,0 m a vzepětí 2,46 m.

Cílem rekonstrukce bylo odstranění poruch mostního objektu, obnova mostního svršku a vybavení dle historických dokumentů.

MOST EV. Č. 3082 – 1 HRADEC KRÁLOVÉ, SVINARY

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Most plk. Šrámka převádí silniční komunikaci III/3082, chodník pro pěší a inženýrské sítě přes řeku Orlici v místní části Svinary statutárního města Hradec Králové. Most je jednopolový bez podpory v řece o rozpětí 75 m. Konstrukčně se jedná o podélně předepnutý trámový nosník vyztužený ocelovým obloukem (tzv. Langrův nosník).

Nosná konstrukce je uložena na železobetonových opěrách se zavěšenými křídly. Opěry jsou založeny na velkoprůměrových pilotách. Mostovka tloušťky 250 mm má příčný střechovitý spád. Hlavní nosné trámy betonové mostovky nepravidelného lichoběžníkového průřezu s přibližnými obrysovými rozměry 1,7 x 1,0 m v sobě nesou kotvy ocelových táhel nosného oblouku a současně v sobě skrývají kabelové trasy dodatečně předpínaných lan. Při betonáži mostovky bylo uloženo 530 m3 betonu pevnosti C 40/50.

Při navrhování tohoto mostu byl kladen důraz nejen na funkci, ale i na architektonickou zajímavost a stavba se tak stala jednou z dominant lokality. Most se tak zařadil do plejády hradeckých mostů zajímavých stavebně i architektonicky.

Revitalizace budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Revitalizace secesního objektu Muzea východních Čech zahrnovala obnovu vnější fasády z lícových cihel, opravu a nátěry dřevěných oken, kompletní výmalbu vnitřních prostor a další práce, které vrátily objekt do původního stavu dle dochované dokumentace. V globálním náhledu zásah řešil konzervaci stávajícího stavu objektu a navrácení jeho částí do podoby, ve které ho před zhruba sto lety navrhl architekt Jan Kotěra.

V předpolí objektu byla kompletně rozebrána kašna včetně tělesa fontány a technologie. Kamenné zdi byly společně s kašnou a fontánou v ateliéru pod dozorem restaurátora a pracovníků NPÚ kompletně očištěny a navráceny zpět do původní polohy. V průčelí budovy pracoval restaurátor na obnově sedmimetrových soch z keramických glazovaných tvarovek. Zároveň byla zajištěna statika trůnů, na kterých jsou usazeny sochy.

V interiéru budovy proběhla renovace všech maleb. Velká pozornost byla soustředěna na restaurování výmalby sádrových omítek opatřených reliéfní výzdobou. Obnoveny byly také vitráže, které zdobí výplně oken ve druhém a třetím nadzemním podlaží.

Nově se v podzemním podlaží upravil prostor pro rozšíření stávající expozice. Byla kompletně přesunuta výměníková stanice, která uvolnila prostor pro zázemí a skladování. Pro návštěvníky muzea je nově otevřen i prohlídkový okruh zahrnující návštěvu střechy pátého podlaží, kde je vybudována vyhlídková terasa.

Rekonstrukce kina Biograf Český Ráj, Jičín

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Hlavní cíle rekonstrukce Biografu Český ráj byly dva. Prvním z nich byla úprava objektu tak, aby vznikl moderní víceúčelový kulturní objekt, který odpovídá požadavkům 21. století, jehož hlavním účelem bude kinoprovoz. Druhým cílem bylo kultivovat a estetizovat objekt kina a jeho okolí do podoby, která se bude blížit stavu z doby svého vzniku a zároveň vytvářet obytný a užitný veřejný prostor v blízkosti centra města.

Hlavní úpravou v rámci architektury objektu bylo odstranění přístaveb (boční křídla a trafostanice) a obnovení majestátního vstupního průčelí. Snahou bylo obnovit charakter stavby z 20. let a zároveň akceptovat dnešní požadavky na veřejnou stavbu jakou Biograf Český ráj je. U vstupu byl obnoven vysoký řád, přístupové schodiště s rampami a originálním osvětlením a nově byl doplněn o skleněné zastřešení a plakátovací bannery. Schodiště, obnovené závětří a skleněné zastřešení vytváří dostatečně velký rozptylový a nástupní prostor před objektem.

Schodiště Bono Publico, Hradec Králové

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Objekt schodiště se nachází v centru Hradce Králové na území Městské památkové Rezervace Hradec Králové.

Kryté schodiště se nachází na jižním svahu historického jádra města, spojující prostor křižovatky ulic Komenského a Ignáta Hermanna s Velkým náměstím a je zapsáno v seznamu kulturních památek. Začíná branou proraženou v barokní hradbě v ulici Komenského, na opačné straně ústí průchodem mezi bočním křídlem biskupské rezidence a domem U Špuláků do Velkého náměstí.

Bono Publico představuje typ krytého schodiště položeného příčně po svahu tak, že spojuje výškově značně odlišné úrovně komunikace pod svahem a úrovně hlavního městského prostoru - Velkého náměstí. Komunikace je dlouhá 37,5 m, převýšení obou vstupních úrovní činí cca 11,6 m, průměrné stoupání je tedy cca 18°.

Stavebně je Bono Publico řešeno jako krytý obestavěný koridor se čtyřmi schodišti oddělenými trojicí podest. Dolní vstupní část má podobu portálové stěny s atikou mírně předstupující spodní tarasní zeď teras, výstupní horní část prochází úzkým křídlem napojeným na zadní trakt biskupské rezidence.

Parkovací dům Jana Gayera v Hradci Králové

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Parkovací dům Jana Gayera s kapacitou 284 parkovacích stání leží v Městské památkové zóně Hradce Králové.

V reakci na významný archeologický nález základového a částečně i nadzemního zdiva hradecké vojenské pevnosti z konce 18. století, došlo k úpravě projektu parkovacího domu tak, aby základové piloty parkovacího domu byly vedeny mimo nalezené historické konstrukce.

Parkovací dům Jana Gayera dělíme do dvou hlavních hmot. Větší z nich se přizpůsobuje oběma dominantním budovám klasicistních kasáren. Druhá část je o půl patra nižší, v podélném směru kratší a uzavírá vnitřní náměstí vymezené objekty barokní pevnosti. Mezi tyto dvě hmoty sloužící parkování jsme vložili vertikální komunikace a prostory toalet, skladů a technických místností.

Parkovací dům zhotovili jako železobetonový monolitický skelet se ztužujícími komunikačními jádry. Vodorovné konstrukce jsme navrhli jako bezprůvlakové monolitické spádované desky. Vnější plášť tvoří svislé modřínové lamely a stěny z monolitického betonu.

Rekonstrukce mostu M3 v Safari Parku v e Dvoře Králové nad Labem

Známe 15 finalistů v soutěži Stavba roku Královéhradeckého kraje

Původní železobetonový most ze sedmdesátých let, trpící závadami statiky vodorovných nosníků, byl kompletně rekonstruován. Základní myšlenkou bylo využít rekonstrukci mostu ke změně jeho charakteru tak, aby lépe zapadal do afrického Safari, ve kterém se nachází.

Po důkladné sanaci byly ponechány původní železobetonové opěry mostu a vodorovné části byly nahrazeny 13 mostními díly ze samopatinující oceli s modřínovými mostinami. Zároveň toto řešení zjednodušilo budoucí údržbu mostu, která se omezí v podstatě na údržbu a následnou výměnu dřevěných mostin. Vzhledem k sezónnímu užívání nejsou ocelové části ohroženy zimním solením.