Změny platné od pondělí 3. května

29. 4. 2021

Přehled změn, které nastanou od pondělí 3. května 2021.

Školy

Do škol se vrátí žáci 2. stupně základních škol, nižšího stupně šestiletého a osmiletého gymnázia a první čtyři ročníky osmiletých konzervatoři. Žáci se vrátí v rotační výuce, budou se testovat a během výuky nosit ochranné prostředky dýchacích cest. V otevřených školách bude zároveň povoleno sportování.

Služby

Otevřou se služby péče o zvířata a tělo (například kadeřnictví, pedikúra či kosmetické salony). Jeden člen personálu se bude věnovat jen jednomu klientovi, mezi klienty budou dva metry rozestupy a klienti se prokáží negativním testem na covid-19, dokladem o očkování nebo prodělané nemoci v posledních 90 dnech.

Lázeňskou péči bude možné poskytnout, pokud bude alespoň částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění nebo je poskytována pacientovi, který v uplynulých 90 dnech prodělal laboratorně potvrzené onemocnění covid-19 a uplynula u něj doba nařízené izolace.

Kultura

Otevřou se muzea, galerie, hrady, zámky a další historické nebo kulturní objekty. Návštěvníci budou muset používat respirátory.

Sport

Bude možné obnovit venkovní sportovní přípravu amatérských sportovců mladších 18 let, organizovanou sportovními svazy, kteří se prokážou negativním testem na covid-19 případně prodělanou nemocí či očkováním. Na jednoho sportujícího musí připadnout alespoň 15 metrů čtverečních sportoviště, skupina nepřesáhne dvacet osob a sportovci nebudou používat šatnya další vnitřní prostory.