Zemědělský den Mžany představil novinky v zemědělství i potravinářství

5. 6. 2023

Již podvanácté se uskutečnil Zemědělský den Mžany pořádaný Zemědělskou akciovou společností Mžany ve středisku v Sověticích. Bohatý program byl určený široké veřejnosti, ale zejména dětem a mládeži.

„Zemědělci si zaslouží náš obdiv, protože se jedná o náročnou profesi, která s sebou navíc nese kvůli stále častějším výkyvům počasí řadu rizik a vzhledem k vysoce konkurenčnímu prostředí také obrovský tlak na ceny a kvalitu. Nedávná epidemie i probíhající válka na Ukrajině nám přitom ukazují, jak důležitá je naše potravinová nezávislost. Proto jsem rád, že se konají akce, jako je tento zemědělský den, kde můžeme dětem ukázat, že potraviny nepadají do obchodů jen tak, samy od sebe, a teenagerům představit zemědělství jako práci, která je krásná, rozmanitá a díky úžasným moderním zemědělským strojům také stále efektivnější,“ uvedl náměstek hejtmana pro zemědělství Pavel Bělobrádek.

Zemědělský den navštívilo více než 700 dětí. Proběhla soutěž o nejkrásnější chovné stračeny, přehlídka historické zemědělské techniky i prezentace zemědělských a potravinářských středních škol a lesní pedagogiky.

Návštěvníci mohli ochutnat kvalitní regionální potraviny nebo se seznámit s novinkami v zemědělství, zemědělské technice či potravinářských technologiích. Nechyběl ani stánkový prodej sumečka afrického z místního chovu ze Stračova.

Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství ČR a Rady Královéhradeckého kraje.

Fotogalerie