Závěrečný účet kraje skončil přebytkem 339 milionů

17. 6. 2015

Hospodaření Královéhradeckého kraje za loňský rok skončilo výrazně lépe, než se původně předpokládalo. Zásluhu na tom měly především vyšší daňové příjmy, ale také nižší čerpání výdajů. Po všech provedených změnách hospodařil kraj s více než deseti miliardami korun. Přebytek činil 339,1 milionů korun a celkový objem nesplacených úvěrů byl ke konci roku 794 milionů. V tomto ohledu je Královéhradecký kraj druhý nejlepší v rámci České republiky, hned za krajem Plzeňským.

Hospodaření skončilo v loňském roce přebytkem, a přesto se nám podařilo zrealizovat celou řadu velkých investic. Spolufinancování projektů na rekonstrukce silnic a mostů vyšlo na téměř 400 milionů korun. Více než 90 milionů šlo na výstavbu Center odborného vzdělávání a rekonstrukce školních budov. Investice do nemocničních areálů nám přinesou výrazné energetické úspory,“ vyjmenoval namátkou hejtman Lubomír Franc.

Na projekt modernizace a dostavby Oblastní nemocnice Náchod bylo vzhledem k časovému skluzu čerpáno z úvěru jen 19,4 milionu z plánovaných 50 milionů korun. Krajské prostředky plynuly také na podporu průmyslovým zónám ve Vrchlabí a v Kvasinách. Celkově byla kapitola investic třetí nejobjemnější. Více peněz šlo jen na dopravu, přičemž nejnákladnější zde byla úhrada prokazatelných ztrát dopravců a oprava a údržba silniční sítě, a školství.

Rozpočet na rok 2014 byl schválen jako schodkový. „Orgány kraje odsouhlasily v průběhu roku celkem pět rozpočtových změn a očekávaný schodek byl 839,9 milionu korun. Především díky nižšímu čerpání běžných i kapitálových výdajů, ale také vyšším daňovým příjmům jsme nakonec skončili s přebytkem, který dosáhl částky 339,1 milionu korun,“ uvedl krajský radní pro ekonomiku Josef Táborský a dodal, že velice pozitivní je realizace investičních projektů v hodnotě přesahující miliardu korun, což je dáno především efektivním čerpáním evropských a státních dotačních titulů.

V posledních letech zásadním způsobem klesla zadluženost kraje, která například v roce 2008 přesahovala částku tří miliard korun. Na konci loňského roku dosahovala zmiňovaných 794 milionů.