Zastupitelé budou znovu hlasovat o neslučitelnosti funkcí Kláry Dostálové v pondělí 24. dubna

20. 4. 2017

O svolání mimořádného zastupitelstva, které by projednalo vyslovení zániku mandátu z důvodu neslučitelnosti funkcí Ing. Kláry Dostálové, požádal hejtmana Jiřího Štěpána ministr vnitra Milan Chovanec. Hejtman chce k projednání tohoto bodu využít již dlouhodobě plánované pondělní jednání zastupitelů, které se uskuteční 24. dubna od 10 hodin.

„Dopis se žádostí pana ministra o svolání mimořádného zastupitelstva jsem obdržel 20. dubna a mimořádné jednání by mělo být svoláno nejpozději do 30 dnů od doručení této žádosti. Rozhodl jsem se využít nadcházejícího jednání zastupitelů a zařadit bod již na pondělní jednání, což náš jednací řád umožňuje,“ oznámil hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Ministerstvo vnitra trvá na svém stanovisku, že funkce náměstkyně ministryně, kterou Klára Dostálová zastává na Ministerstvu pro místní rozvoj, je s funkcí krajské zastupitelky neslučitelná. Odvolává se přitom na zákon o volbách do zastupitelstev krajů, podle kterého je funkce člena zastupitelstva kraje neslučitelná s funkcí vykonávanou na ministerstvu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo na orgánu státní správy s celostátní působností, obsazovanou volbou, jmenováním nebo ustanovováním.

Zastupitelé už jednou o neslučitelnosti funkcí zastupitelky Kláry Dostálové hlasovali 27. března 2017. Výsledkem bylo nepřijetí návrhu na zánik jejího mandátu. „Pokud by zastupitelé neodhlasovali zánik mandátu ani tentokrát, zaniká mandát podle výkladu ministerstva vnitra okamžikem, kdy to vysloví ministr vnitra,“ doplnil hejtman Štěpán.

Na posledním březnovém jednání zastupitelstva bylo také upozorněno na nejasný výklad a rozpor volebního a služebního zákona. Královéhradecký kraj si v tomto sporu vzal za úkol vyvinout zákonodárnou iniciativu. Ta by měla navrhovat jednoznačné řešení doposud nezodpovězených sporných otázek, především pak váhu mezi volebním a služebním zákonem.