Zástupci ORP diskutovali s hejtmanem na téma Krizová připravenost obcí

25. 6. 2014

Na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje se sešlo více jak padesát zástupců krajských ORP, aby s vedením kraje projednali krizovou připravenost obcí. Ta se netýká pouze povodní, ale za mimořádné stavy se označuje například i nákaza nebezpečnými chorobami u lidí nebo zvířat nebo další živelné katastrofy.

Zástupci ORP diskutovali s hejtmanem na téma Krizová připravenost obcí
Loňské červnové povodně způsobily na území Královéhradeckého kraje obrovské škody, které se i s náklady na obnovu vyšplhaly do výšky 871,7 milionů korun. Co víc, vyžádaly si i tři oběti na životech. Škoda na majetku kraje byla osmdesát milionů korun a z toho bylo sedmdesát milionů na krajských silnicích II. a III. třídy,“ bilancoval hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc na setkání se starosty a tajemníky obcí s rozšířenou působností na téma krizová připravenost. Podle něj při loňských povodních reagovaly, jak samotné obce, ORP i kraj velice rychle a pružně. Zároveň ale zdůraznil, že se nesmí podcenit důkladná příprava.

Na setkání, kterého se zúčastnila více jak padesátka zástupců krajských ORP, se proto diskutovaly aktuální otázky přípravy na krizové situace a mimořádné události.

Zástupci ORP diskutovali s hejtmanem na téma Krizová připravenost obcí

Vedoucí oddělení krizového řízení Jaroslav Jonák představil činnost krizových štábů, tajemnice krajské povodňové komise Eva Valterová pak shrnula činnosti povodňových komisí při loňských povodních. Ředitelka Krajské veterinární správy pro Královéhradecký kraj Blanka Karešová prezentovala krizovou situaci nebezpečné nákazy zvířat, a jakým způsobem by se měly v této situaci chovat odpovědné orgány. Jednání se zúčastnili i zástupci krajských hasičů a zdravotnické záchranné služby.