Zásahy krajských záchranářů budou od září řízeny z nového operačního střediska

8. 1. 2015

Rada Královéhradeckého kraje schválila výběr dodavatele technologického vybavení nového operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Hodnota projektu je téměř 40 milionů korun a většinu nákladů pokryje dotace z Integrovaného operačního programu. Již od září začne nové středisko sloužit svému účelu v budově Hasičského záchranného sboru v královéhradeckých Plačicích.

Zásahy krajských záchranářů budou od září řízeny z nového operačního střediska

Pravidelná obměna technologického vybavení je pro fungování Integrovaného záchranného systému zásadní. Stávající operační středisko Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje slouží již deset let a je tudíž zastaralé po stránce stavební i softwarové. Vedení kraje se proto rozhodlo nahradit nevyhovující „velín“ záchranky moderním operačním střediskem, které splňuje nejvyšší standardy. Realizace záměru je nyní zase o kus blíž, protože z výběrového řízení vzešel nejúspěšnější uchazeč.

„Modernizace operačního střediska urychlí zpracování tísňových volání, zefektivní řízení posádek v terénu, usnadní jejich navigaci a zlepší komunikaci mezi posádkami a operačním střediskem i mezi jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému. To všechno povede k urychlení a zkvalitnění neodkladné přednemocniční péče,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

Cílů má být dosaženo díky nové ústředně i radiové síti. V nových prostorech bude k dispozici velkoplošné komplexní zobrazení operačního řízení. Pracovníci střediska budou využívat nejmodernější software a kvalitnější mapové podklady. Výjezdové základny a sanitní vozy budou navíc vybaveny navigačními přístroji a tablety.

Vítězná nabídka na dodávku všech potřebných technologií počítá s částkou 39,2 milionu korun včetně DPH. Celých 27 milionů přitom pokryje dotace z Integrovaného operačního programu. Zbylé prostředky, které představují výdaje na technickou podporu a servis a dále spolufinancování způsobilých výdajů, budou uvolněny z krajského rozpočtu.