Žákům a studentům krajských zdravotnických škol poděkoval hejtman Červíček

10. 6. 2021

Písemné poděkování hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka obdrželi žáci čtvrtých ročníků hradecké zdravotnické školy, a to za pomoc v nemocnicích a sociálních zařízeních během epidemie covid-19. Přímo ve škole jej maturantům předal náměstek Arnošt Štěpánek, který má ve své gesci krajské školství. Stejný slavnostní akt proběhne na konci června i ve zdravotnické škole v Trutnově.

„Oceňuji, s jakým odhodláním žáci zdravotnických škol několik měsíců pomáhali zvládnout epidemii covid-19 ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Poznali náročnou práci v nemocnicích, ale také zažili stres, smutek i vyčerpání. Děkuji jim za jejich přítomnost na odděleních a v sociálních zařízeních, kde nám pomohli řešit personální krizi v souvislosti s epidemií. Zejména zdravotníci se díky zapojení žáků mohli více soustředit na péči o pacienty s těžkým průběhem onemocnění,“ říká hejtman Martin Červíček a ke svému poděkování přidává gratulaci k úspěšnému zakončení studia.

Během pandemie žáci a studenti ze zdravotnických škol zřizovaných Královéhradeckým krajem odpracovali v nemocnicích a sociálních zařízeních více jak 30 tisíc hodin. Mimo nařízenou pracovní povinnost pracovala velká část žáků i na základě dohod o pracovní činnosti a dobrovolnictví. Mnoho z nich odpracovalo více jak 300 hodin přímo v první linii v denních i nočních službách, stejně jako zdravotníci. Přitom museli zvládnout přípravu na maturitní zkoušku.

„Poděkování patří nejen žákům za jejich obětavou pomoc, ale i ředitelům hradecké a trutnovské zdravotnické školy Soně Lamichové, Romanu Háskovi a všem pedagogům za podporu, kterou dávali svým žákům, protože během náročné práce v nemocnicích či v zařízeních pro seniory museli také zvládat studium. Potěšilo mě, že ministerstvo školství ocenilo práci maturantů zdravotnických a sociálních oborů odpuštěním didaktických testů,“ doplňuje náměstek Arnošt Štěpánek.

Poděkování hejtmana Královéhradeckého kraje si dnes z rukou náměstka Arnošta Štěpánka převzalo 78 maturantů ze VOŠZ a SZŠ Hradec Králové. Dalším 89 žákům a studentům trutnovské VOŠZ a SZŠ bude slavnostně předáno 29. června.

Královéhradecký kraj také studentům lékařských fakult a žákům středních zdravotnických škol, kteří v rámci pracovní povinnosti pomáhali loni na jaře v nemocnicích, vyplatil přes čtyři miliony korun jako odměny za pracovní povinnost. Finance na to obdržel od ministerstva zdravotnictví. Další milion korun letos v dubnu kraj rozdělil mezi 250 studentů a žáků jako náhradu za jejich vynaložené náklady formou finančního daru.

 

Fotogalerie